Bulvár

2017.08.11. 16:31

Különös állatok és gazdáik nyomában

Rengetegen tartanak otthonukban háziállatot, azonban vannak olyan gazdik, akiknek kedvencei nem mondhatóak hétköznapinak

Laci Patrícia

„Jó, hogy az Isten kutyát, macskát adott az embernek. Meg fát, madarat... azért adta neki mindezt, hogy az ember örüljön az életnek, és ne sokallja az élet hosszát. Hogy ne unjon rá az életre” - írta Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író egyik művében. S milyen igaza is van, hiszen az állatok valóban csodálatos teremtmények. Nem véletlen, miért látogatják oly sokan az állatkerteket vagy éppen miért tartanak rengetegen valamilyen háziállatot otthonukban. A legtöbben megmaradnak a kutyánál vagy a macskánál, de mások a kisebb rágcsálókra, mint például a tengerimalacra vagy éppen a hörcsögre esküsznek. Akit megnyugtat a víz látványa, s rajong a tenger élővilágáért, az ő otthonában vélhetően halakkal s teknősökkel találkozhatunk, akik pedig szeretik az egzotikus állatokat, ők madarakat vagy éppen különös hüllőket választanak maguk mellé.

Hujber Richárdné Gányási Edina férjével együtt négy ezüst chinchilla perzsa macskával élik mindennapjaikat Székesfehérváron. Sőt, Edina egyik cicusa, Incike azért számít különlegesnek, mert számos hazai és külföldi versenyen sikeresen szerepelt, így több serleget is bezsebelt az ivartalanított kandúr a macskaszépségversenyeken. Sőt, Inci 2013-ban Európa-győztes lett, ezzel az elismeréssel pedig közel 400 cicát sikerült legyőzniük. Edina másik cicusával, Heddával is versenyzett, akivel szintén elértek szép eredményeket a kiállításokon. Na de honnan is jött a nagy macskarajongás Edinánál?

- Kiskorom óta különös vonzalmat érzek eme csodás faj iránt. Sajnos panelházban laktunk, így saját cicám nem lehetett, de nagymamámnál vidéken már egész kiskoromban elbűvöltek, s szoros kapcsolatot alakítottam ki az ottani házi macskákkal. Miután elköltöztem, akkor lett rá lehetőségem, hogy saját cicám legyen, így 2009-ben megvettem első chinchilla perzsa cicámat, Tiszaszépe Lady Abyssát. Egyébként egy macskakiállításon találkoztam eme különleges, s itthon még a mai napig is viszonylag ritkán tenyésztett fajtával. Azonnal beléjük szerettem, elég csak az igéző smaragdzöld szemeikre, az ezüstösen árnyalt, csodás bundájukra s a bájos arcukra gondolni - mesélte Edina.

Abyssa, Hedda és Incike mellett Edináékkal él még egy igazi kis tündér is, Orange Audrey Hepburn, aki a család legfiatalabb tagja.

- Velük teljes a harmónia, ők a gyermekeink, a szemünk fénye a négy chinchilla perzsa csoda! Mind a négy cicának külön személyisége és egyénisége van, csakúgy, mint nálunk, embereknél. Mindegyik külön szokásokkal rendelkezik, amelyekhez igazodunk. Rengeteget foglalkozom velük a napi ápoláson, gondozáson kívül, egyébként rendkívül ragaszkodóak, nagyon igénylik az ember közelségét, s minden rezdülésünkre figyelnek - tette hozzá Edina.

Kun Attila székesfehérvári fotós rajong az egzotikus állatokért: összesen kilenc kígyója, egy arapapagája és kettő görög teknőse van. Attila azt tervezi, hogy a jövőben beszerez még egy arapapagájt, azonban Bobó nemét még nem tudja, úgyhogy először azt mindenképpen meg fogja nézetni egy szakértővel. Bobó mellé majd egy ellenkező nemű társat szeretne vásárolni
Fotók: Kun Attila

Kun Attila az egzotikus állatokért rajong. A székesfehérvári fotós kilenc kígyóval, két görög teknőssel és egy arapapagájjal osztja meg az otthonát. Sőt, Attila papagája, Bobó még az új Nemes Jeles László-filmben, a Sunsetben is fel fog tűnni. A forgatás alatt egyébként nem egy külön állatidomár, hanem maga Attila foglalkozott a papagájával.

- Szoktam forgatásokra járni, s egyszer megismerkedtem azzal az illetővel, aki Magyarországon különböző állatokat biztosít a filmforgatásokhoz, őáltala került be Bobó a filmbe - mesélte Attila.

Az arapapagájok egyébként nagyon igénylik a társaságot Attila szerint, azonban Bobó a simogatást csak tőle fogadja el, mástól nem. Viszont bárkinek a karjára rá tudja tenni a madarát a fotós. Szokott is Attila Bobóval járni különféle rendezvényekre: például az egyik budapesti nívós szállodában egy nemzetközi konferencián, amelyen az arapapagáj volt a téma, Bobó volt a sztár. Sőt, az előadás után a résztvevők fotózkodhattak a különleges papagájjal.

Attila a kígyóiról is mesélt.

- Nem bonyolult tartani őket. Egy elkülönített helyiségben vannak, amely 3 méter széles és 2 méter magas, ezen a helyen biztosítom nekik a megfelelő életteret. A kisebb példányok külön terráriumban vannak, a nagyobbak pedig az elkülönített részen - mondta el érdeklődésünkre Attila, aki szerint a kígyók személyiségét fel lehet fedezni etetés közben, valamelyik például kicsit szerényebben ejti be a vadat, a másik viszont sokkal "határozottabb". Attilán egyébként meglepődnek az emberek, miután közli, hogy kilenc kígyója is van, egyesek nem is tartják egészen normálisnak, azonban a fotós szereti az állatait, s velük együtt teljes az élete, sőt, tervezi, hogy vesz majd még egy arapapagájt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!