Bulvár

2009.06.30. 13:32

Internetes csalók használják ki Jackson halálát

Különféle online csalások és visszaélések sorozata indult meg az interneten nem sokkal azután, hogy meghalt a popkirály. Többek között trójai vírusokkal és egyéb veszélyes programokkal fertőzhetjük meg gépünket, ha nem vigyázunk és véletlenül rossz helyre tévedünk.

feol.hu

Gyakori jelenség egy-egy híresebb sztár halála után, hogy alig percekkel a szomorú esemény bekövetkezte után a hackerek, csalók és más internetes bűnözők azonnal munkába állnak. Olyan speciálisan kidolgozott email spameket küldenek szerteszét, illetve csapdaként funkcionáló honlapokat hoznak létre, amelyekkel megfertőzik az áldozat számítógépét, kihasználva az információ iránti éhséget. Pontosan ezt történt például Natasha Richardson halála, illetve az olyan nagy érdeklődésre számot tartó események kapcsán is, mint az iráni zavargások, az új influenza, vagy még régebben Szaddam Husszein kivégzése. Természetesen ez alól Michael Jackson halála sem kivétel.
Ahogy a híradásokba került a haláleset, a hackerek és vírusgyártók azonnal munkába léptek, bár eleinte még viszonylag kevés és elég könnyen kiszűrhető internetes férget és betörést lehetett észlelni. Ennek oka az volt, hogy még e bűnözőket is váratlanul érte Jackson hirtelen halála. Pár nap elteltével azonban "összeszedték" magukat és most már sokkal kifinomultabb módszerekkel "dolgoznak".
A legelterjedtebb megoldás az email spam: olyan levelek érkeznek a felhasználókhoz, amelyek például Jackson holttestéről közölt fényképeket, vagy titkos dokumentumokat ígérnek, ám a csatolt fájlokra, vagy linkekre klikkelve csak trójai vírusokat tölt fel a számítógépre.
A Youtube-ot sem kímélték a vírusgyárosok: "Micheal Jackson utolsó munkáját" ígérte egy azóta leszedett videó, egy másik pedig az "utolsó kiadatlan képeit", helyette azonban egy olyan program kúszik fel a gyanútlan felhasználó gépére, amely ellopja a jelszavait. Még fifikásabbak azok a honlapok, amelyek valódi hírportálnak állítják be magukat, és igaznak hangzó állításokkal csalogatják magukhoz a hírre éhes publikumot. Végül nem ritkák az olyan portálok sem, amelyek titkos dalokat ígérnek.
Az ilyen spamhadjáratok számszerűsítése lehetetlen feladat, azonban bizonyos számítások szerint a világszerte szétküldött e-mailek nem kevesebb, mint 90 százaléka spam - igaz, ezeknek nagy része a legtöbb felhasználót el sem éri.
Az ügyet megnehezíti, hogy Jackson halála kapcsán oly mennyiségű rajongói honlap nyílt meg az interneten, hogy nehéz megkülönböztetni a tisztességeseket, és azokat, amelyeket hackerek üzemeltetnek. A GoDaddy.com regisztrációval foglalkozó cég szerint nagyjából 7500-ra tehető a popsztárhoz kötődő újonnan nyílt portálok száma, míg az ugyanazon a napon elhunyt Farrah Fawcett színésznő mindössze 100 új honlapot kapott és eddig még senki sem panaszkodott, hogy bármelyik is csapda lett volna.
Mindenesetre a lecke minden PC-s felhasználó számára egyértelmű: érdemesebb kerülni az ismeretlen helyről érkező e-mailekben felajánlott linkeket és szenzációhajhász videókat, illetve a különféle csatolt gyanús szoftvereket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!