Bulvár

2016.12.28. 12:39

Íme néhány szakértői tanács kutyatartóknak, amire nem biztos, hogy gondoltak szilveszter tájékán!

Nyugtató? Séta? Szoktatás a petárda hangjához? Vajon melyik módszerrel tudja kedvencünk átvészelni az év leghangosabb éjszakáját?

S. Töttő Rita

Már minden állatvédő és -mentő egyesület fújja a szilveszteri riadót, előre tudván, hogy így is, úgy is sok dolguk lesz a petárdázások, tűzijátékok „kereszttüzében" menekülő kutyák miatt. Azon túl, hogy aki teheti, zárja be az év utolsó napján a kutyát biztonságos helyre, más egyebet is érdemes tenni. Nyakas Gábor, székesfehérvári kutyakiképző a következőket javasolja:

- Már a szilvesztert megelőzően minden nap, jó időben, rossz időben egyaránt, elviszem megsétáltatni a kutyát, mégpedig legalább 1 órára.  Ezzel kicsit kiadja magából a felesleges energiákat, másrészt pedig szoktatható az ilyenkor gyakori ingerekhez – mondja a szakember, aki mindig más útvonalat választ ezekhez a sétákhoz. Ez azért jöhet jól, mert ha véletlenül mégis elveszne egyszer, a környezete már viszonylag ismerős lesz számára minden irányból és nagyobb eséllyel talál haza.  A nyakörvből, hámból való kibújás, pórázról való véletlen lecsatlakozás is sokkal gyakoribb, mint azt sokan gondolnák, s ha egy hirtelen durranástól megijed a kutya, bizony könnyedén kikeveredhet a biztonságosnak hitt eszközökből is. Nyakas Gábor szerint ezért csak megbízható nyakörvben és pórázon sétáltassuk a kutyát. - Úgy kell felhelyezni a nyakörvet, hogy ne tudja kihúzni a fejét, akkor sem, ha megijed. A pórázt is ellenőrizzük, nehogy elszakadjon, amikor a kutya ijedtében megugrik.

A nyakörvre érdemes bilétát tenni, ami tartalmazza a kutya nevét és a gazda elérhetőségét, így akár olyan is értesíthet a kutya hollétéről, akinek nincs chipleolvasója. - Szilveszter napján sötétedés után már ne menjünk sétálni – javasolja a kiképző. - Ezt legkésőbb a sötétedésig tegyük meg.

Vannak, akik nyugtatóval teszik a kutya számára elviselhetővé a szilveszteri petárdázást, ezt még be kell szerezni az állatorvostól. De Nyakas Gábor a tapasztalatlanoknak azt üzeni: a legtöbb nyugtató csak akkor hat, amikor a kutya még nyugodt. A feszült, izgatott kutyáknál a hatás jelentősen gyengül, vagy nem is jelentkezik!

Szoktatni is lehet ám a kutyákat a petárda zajához! No nem úgy, hogy elkezdünk mi magunk is durrogtatni a kertben vagy az erkélyen, hanem úgy, hogy akár internetről töltjük le a tűzijáték zaját – javasolja a szakember, aki szerint így  fokozatosan szoktathatjuk kedvencünket a kellemetlen zajokhoz. Először kezdjük rövid ideig és először alacsony hangerőn. Majd fokozatosan egyre hangosabban és egyre tovább lejátszva – kapjuk a tanácsot.

És ha mégis belefut a gazdi a petárdázásba kutyasétáltatás közben? Higgadt nyugalomra, hidegvérre van szükség! Legyen a gazdi a példa, amiből a kutya tudja, hogy minden rendben, ő is és „falkája" is biztonságban van. S ha jól viseli a helyzetet, dicsérjük meg! – Ám ha megijed és menekülni akar, esetleg szembe fordul a gazdával, úgy akarja kihúzni a fejét a nyakörvből, akkor ne fékezzük le teljesen a kutyát, hanem néhány lépés alatt lassítsuk le, lazítsuk le a pórázt, majd folytassuk a sétát – mondja a kiképző, aki továbbra is higgadt nyugalmat javasol. A lakásban tartott vagy bevitt kutyáknak jót tehet a monoton nyugtató zene is, ami közepes hangerőn szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!