Bulvár

2017.06.09. 09:32

Feltörhetetlen jelszót szeretne? Mutatjuk, milyen egyszerű létrehozni!

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egy ennyire egyszerű megoldással feltörhetetlen jelszót alkothatunk.

Eddig mindig azt hallottuk, hogy a jó és biztonságos jelszó legalább nyolc-tíz karakterből áll, tartalmazzon kis- és nagybetűket, egy-két számot, s néhány szimbólumot, írásjelet - olvasható a hirado.hu cikkében. Ez a módszer leginkább megjegyezhetetlenül bonyolult kódokat eredményez, amiket rossz esetben ide-oda felírt jegyzetekből másolgat be a mezei felhasználó.

Ezen változtathat a Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak a javaslata: azt állítják, hogy az értelmes jelszavak ugyanolyan jól tudják őrizni a biztonságunkat, mint a bonyolultak – ha elég hosszúak. Mert a hosszú, egyszavasra alakított mondatok ugyanazt a véletlenszerűséget nyújtják a kódtörőknek, mint a betűk és a szimbólumok bonyolult keveréke.

Ilyesmit javasolnak: szeretemafrissszusit. Ez 19 kisbetűből áll, szóközök nélkül, s annak, aki szereti a japán ételkülönlegességeket, könnyű emlékezni rá. Ennek mintájára készíthetünk magunknak jelszót, mindössze arra kell figyelni, tanácsolják a kutatók, hogy a „szavunk” 16-64 karakter hosszúságú legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!