Bulvár

2017.03.25. 18:10

Egy szippantásnyi az illatvilágból - Az illatpartin a három legismertebb illatot mutatták

SZÉKESFEHÉRVÁR - Kleopátra állítólag nem is volt olyan szép, csáberejét inkább az illatok terén szerzett tudásának és annak okos felhasználásának köszönhette. Bárhogy is legyen, az illatok ma is hatnak érzékeinkre - hallottuk nemrég egy illatpartin Szemeti Ottiliától.

Kocsis Noémi

A nők szaglása állítólag jobb, simán kiszagolják a férfi inggallérján lévő idegen női parfümöt. Nem tudom, igaz-e ez az orrkörnyéki, nemek szerinti megkülönböztetés, én sajnos a sima kamillát sem tudtam eltalálni, mikor beleszipákoltam Szemeti Ottilia kis üvegcséinek egyikébe. Talán, mert hétköznapi szaglásunk amúgy eléggé letompult már a sok szintetikus, egyforma szag és illat felhőjében, a tiszta kamillaolajat, amely egyébként sötétkék, akkor érezhetnénk, ha egy napsütötte réten szedett kamillaszirmot morzsolgatnánk szét az ujjaink között... Az eredetileg angoltanárként dolgozó Ottilia több éve érdeklődik a természetes terápiák iránt, így talált rá az illatok titokzatos, egy életen át tanulható, de nagyon sok betegségben, állapotban hatékony segítséget nyújtó világára. Ma már biztosan eligazodik ebben a latin nyelvű és nagyon részletgazdag világban, s másoknak is igyekszik segíteni - ezért tartott nemrég illatpartit a Tolnai utcai könyvtárban.

Fotó: VMK

Ki hinné, de az ember tíz-ezer illatot képes felismerni. Illetve: csak lenne képes. Az igazán kifinomult, az illatfelismerést szakmájukként űző "orrok" 300-400 illatot tudnak megkülönböztetni, a hétköznapi halandó azonban jó, ha 30-40-et... Ottilia kis mágikus raktárában érdekes, talányos nevű kompozíciókat is találunk, nagyon beszédes például a Tolvajok. A történet szerint elfogtak és kínpadra akartak vonni a középkorban négy rablót, akik sötét, elhagyatott városokat raboltak ki az európai pestisjárvány közepette, ők maguk azonban sosem fertőződtek meg. Elfogásukkor választhattak a büntetések között: vagy a kínpad, vagy elárulják az egészségmegőrzésük receptjét. Az élet megmaradásának jegyében az utóbbit választották és megmondták, a maszkjukban különböző növények szárítmányait hordják: például angyalgyökeret, borókát, rozmaringot és zsályát.

Szemeti Ottilia az illatpartin

Ottilia az illatpartin a három legismertebb illatot mutatta be olajként: a citromot, a levendulát és a borsmentát. Sokrétűségük okán sokan szívesen használják ezeket, de azt azért nem árt tudni, hogy sokszor pont ezeket hamisítják: érdemes tehát képzett szakemberhez fordulni, illatügyben is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!