Bulvár

2009.07.22. 12:46

Csütörtökön megérkezik Harry Potter a hazai mozikba

Csütörtökön kerül a magyar mozikba a Harry Potter és a félvér herceg; a film, amely nem nélkülözi sem a romantikát, sem a humort, a külföldi kritikák szerint a sorozat legizgalmasabb és leglátványosabb darabja.

feol.hu

A varázslótanonc legfrissebb és egyben legsötétebb kalandjait bemutató film iránt világszerte hatalmas az érdeklődés: a számos országban a múlt héten bemutatott film 5 nap alatt 400 millió dolláros (77 milliárd forint) bevételt hozott.
A sorozat 6. darabját nemcsak a nézők, hanem a kritikusok is jól fogadták, a filmkritikákat egybegyűjtő Rottentomatoes.com szerint a legfrissebb Potter-opus a kritikusok 96 százalékának tetszett.
A kritikák egyetértenek abban, hogy a Harry Potter és a félvér herceg lenyűgöző látványával és komor történetével kitűnik a Potter-filmek sorából. Többen is méltatták David Yates rendező azon igyekezetét, hogy mind a helyszíneket, mind a szereplőket valóságosabbá tegye - már amennyire ez egy különféle csodalényekkel benépesített varázsvilág esetében lehetséges.
A Harry Potter és a Főnix Rendje című részt is jegyző rendező, aki a regénysorozat utolsó darabjának megfilmesítését is elvállalta, a kritikák szerint jó irányba terelte a produkciót: kezei alatt a történet egyre sötétebb, a szereplők pedig egyre életszerűbbek lettek, miközben a humor és a romantika sem hiányzik a filmből.
A legtöbb kritikával az utóbbi, romantikus vonalat illették a külföldi lapok: a cikkírók egybehangzó véleménye szerint a film túlságosan prűden mutatja be a tiniszerelmet. A Time.com szerint kifejezetten nevetséges jelenetekben öltenek testet a főszereplők szívügyei. A kritikusok többsége azt is kiemelte, hogy a hormontúltengésben szenvedő 16 éves fiúk az esetek többségében nem a lányok bőréről szoktak eszmét cserélni.
A kritikusok abban is egyetértettek, hogy az új Potter-film nem vázolja fel az események hátterét, így aki nem olvasta a könyvet, illetve látta az előző részeket - már ha van ilyen néző egyáltalán -  az nem fogja érteni, hogy mi és miért történik a vásznon.
A Variety filmes szaklap szerint a "káprázatosan jól megcsinált", látványos, ijesztő, erőteljes és hatásos Harry Potter és a félvér herceg az év egyik legjövedelmezőbb filmje lesz.
 A filmet a legtöbb országban, így Magyarországon is 3D-s verzióban is vetítik: az erre alkalmas IMAX-mozikban az első 13 percben a szereplők 3 dimenzióban szórakoztatják, vagy épp riogatják a nézőket.
A Harry Potter és a halál ereklyéi című befejező kötet két részletben kerül majd a nézők elé. A 2010 novemberére tervezett első részt, ami a rendező szerint road-movie szerű lesz, már forgatják Angliában, a második, 2011-re tervezett rész David Yates elmondása szerint sokkal epikusabb lesz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!