Bulvár

2016.10.01. 19:40

A sebészet múltja, sok humorral

SZÉKESFEHÉRVÁR A 17. századi sebészorvosok eseménytelennek nem nevezhető életét ismerhettük meg a patikamúzeumban. Németh Ádám múzeumpedagógus humoros formában mutatta be, hogyan is műtöttek ki anno az emberből egy golyót, vagy azt: mi volt a pontos menete az amputálásnak.

Laci Patrícia

Mintha egy másik századba csöppentünk volna a Vágjam vagy varrjam? - Egy sebész-orvos emlékei című interaktív előadáson a Fekete Sas Patikamúzeumban. Németh Ádám múzeumpedagógus ugyanis Gustav Baltazar Swartzkittel német sebészorvos bőrébe bújt, hogy érzékeltesse, milyen is volt a sebészek élete a 17. században. A fiatal előadó nem kevés humorral mutatta be, mi mindent kellett a korabeli betegnek elszenvednie - ahhoz, hogy jó esetben sikerüljön életben maradnia.

Németh Ádámtól elsőként arról szereztünk tudomást, hogy akkoriban nem volt egyszerű a gyógyításból megélni, sőt a sebészorvosokat sokan le is nézték. A doktorok például úgy gondolták, a test csak a világi rabság színhelye, ezért alantas dolgot csinál az, aki turkál benne. Az 1600-as években sok volt a vándorló sebészorvos is: járták az országot, és tárt karokkal fogadták őket mindazok, akik már-már sírva fakadtak gyötrő fájdalmaiktól.

Németh Ádám múzeumpedagógus egy 17. századi, Németországból érkezett sebész bőrébe bújt bele
Fotó: Koppán Viktor

Az előadás alatt különféle műtéteket is illusztrált Németh Ádám, persze ehhez igénybe vette a közönség segítségét is. Mivel a múzeumpedagógus hadi seborvost alakított, így elsősorban a harci sérülések kezelését idézte fel a publikumnak. A hallgatóságból egy férfit például arra kért: játssza el, hogy találat érte, meglőtték egy kisebb golyóval. Mi pedig tanúi voltunk annak, amint a sebész és segédje percekig keresgélte a golyót - szerencsére csak abban a tokban, amely a lőtt sebet szimbolizálta. A közönség szerencsére nem borzadt el, sőt, nagyokat hahotázott a jeleneten. Különösen, amikor Németh Ádám hozzátette: egy testesebb golyót hamarabb sikerült volna kiműtenie .

Látványosnak bizonyult az is, amikor egy férfi kezét amputálták . Ehhez a művelethez már két segédre is szükség volt, hiszen hajdanán le kellett fogni a pácienst egy efféle súlyos műtéthez. A múzeumpedagógus a kéz reszelésének módját, időtartamát egy disznócsonton mutatta meg. Nagyjából egy perc kellett ahhoz, hogy leg-alább a csont közepéig elérjen a reszelő eszköz...

Megtudtuk: Németh Ádámnak a kosztümös, élő inter-pretáció a szakterülete. Egy-egy témát korhű tárgyak segítségével mutat be, miközben a jellemző karakter bőrébe bújik. Úgy látja, ezt a témát, 17. századi seborvoslást humorosan vagy realisztikusan lehet csak bemutatni. Ám az utóbbi módszer gyomorforgató lenne. Nos, igaza van: a humor is segít abban, hogy a közönség megismerje a kort és a hajdani gyógyítókat.

Címkék#sebészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!