Bulvár

2016.07.23. 16:20

A jelnyelv megértésének kulcsa az alkalmazkodás

Székesfehérvár - Különös módon fedezte fel Marton Dóra a jelnyelv szépségét, sőt, a jövőben tolmács szeretne lenni. A hölgy nemrégiben az egyik fehérvári napközis táborban is tanította a gyerekeket.

Laci Patrícia

A jelnyelvvel ismerkedhettek meg közelebbről a gyerekek egy városi napközis táborban szerdán. A kicsik érdeklődő tekintettel nézték, milyen különös formákat alkot kezeivel Marton Dóra. A gyerkőcök elsajátították a saját nevük, no meg néhány alapvető kifejezés jelelését, sőt, egy verset is tanultak.

Marton Dóra szerint fontos, hogy a kicsik megismerkedjenek a jelnyelv alapjaival:

- Egy gyerek hajlamos megbámulni a siketeket. Így aztán előfordul, hogy a gyerkőcnek visszaszólnak vagy visszahümmögnek siket embertársaink. A lurkó ezt durva élményként könyveli el, s úgy tűnhet számára, hogy attól, aki nem hall, és jelnyelvvel kommunikál, tartózkodni kell. Csakhogy ez nagy tévedés! Lehet a siketekkel kapcsolatot teremteni, hiszen ők nem durva emberek.

A gyerekek elsajátították a jelnyelv alapjait Marton Dórától, sőt, még egy számolóverset is megtanultak
Fotó: Koppán Viktor

A jelnyelvvel eleinte könnyen lehet haladni, az alapvető kifejezések a legegyszerűbbek, erre remek példa a Hogy vagy? kérdés. A tanulást és a megértést az emberek sokszínűsége bonyolíthatja.

- Minden siket másképp kommunikál, valaki hangokat ad ki jelelés közben, más csattogtat a fogaival, s ezek zavarhatják a megértést. Ám ha jó az alkalmazkodókészségünk, akkor bármilyen üzenetet képesek vagyunk értelmezni - mondta Dóra, aki négy évvel ezelőtt kezdett jelelni, a fő célja pedig az, hogy tolmács legyen.

"I love you"

- Ének-zene tanszékre jártam, de az éneklés miatt sűrűn kaptam torokgyulladást. A sok betegeskedésnek köszönhetően gyakran gondoltam arra, milyen jó lenne a nap végére megnémulni, így jött az életembe a jelnyelv. Több tanfolyamot is elvégeztem. Voltak súlyosan nagyothalló és siket tanáraim is. Bilingvális oktatásról szóló külföldi konferenciákra is járok, ahol általában a nemzetközi, azaz a gestuno jelnyelven tolmácsolnak - mesélte .

Ahány ország, annyi jelnyelv létezik, sőt, Magyarországon a tájegységek között is vannak eltérések.

Egy részlet a "szeretlek" szóból

- Sopronban, Pesten és Debrecenben is teljesen másképp jelelik például a finom kifejezést, de azért mindenhol hosszú a zsiráf nyaka, így olyan nagy eltérések nincsenek a különböző jelnyelvek között, s itt nemcsak a magyarokra, hanem a külföldiekre is gondolok. Ha például egy svéd és egy magyar siket beszélget, rátalálnak azokra a jelekre, amelyekkel meg tudják értetni magukat. Egyedül a távol-keleti népekkel nehéz jelelni, mert nekik eltér a gondolkodásmódjuk az európai emberekétől - magyarázta Dóra.

Címkék#jelnyelv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!