Bulvár

2009.05.29. 09:44

67 évesen szült gyereket

London - Megdöntötte a brit kismamakor-rekordot egy elvált üzletasszony, aki a héten - éppen 67. születésnapja előtt - világra hozta első gyermekét, áll a Daily Telegraphban.

feol.hu

Elizabeth Munro a brit napilap szerint császármetszéssel, bizonyos nem részletezett komplikációk miatt a várt időnél valamivel előbb szülte meg teljesen egészséges fiúgyermekét egy cambridge-i kórházban.
A terhesség egy ukrajnai klinikán elvégzett mesterséges megtermékenyítés eredménye volt; a papa egy ismeretlen donor.
A nagymamakorú kismama - akinek mindössze fél évig tartó egyetlen házassága már húsz éve válással ért véget - négy esztendővel döntötte meg az eddigi brit anyasági korrekordot. Ezt eddig a dél-angliai illetőségű Patricia Rashbrook tartotta, aki 2006-ban, 63 évesen szülte meg kisfiát.
A gyermekpszichiáter Rashbrook annak idején szintén egy - közelebbről nem azonosított - kelet-európai ország nőgyógyászati klinikáján vetette alá magát a művi megtermékenyítési beavatkozásnak, amelyet az olasz Severino Antinori professzor hajtott végre.
Antinori már jó ideje szakmai bírálatok kereszttüzében áll idős anyajelölteken elvégzett hasonló beavatkozásai miatt.
A 67 éves brit kismamáról szóló híreket azonban az olasz professzor is nemtetszéssel fogadta. Antinori két hete a The Sunday Timesnak - a terhességi korrekordról először beszámoló brit lapnak - azt mondta: 63 év fölött nem kellene gyermekszülésre vállalkozni, mivel Nagy-Britanniában a nők várható átlagos élettartama 83 év, és "a gyerekeknek életük első 18-20 évében szükségük van a mamájukra ... gyerekeket nem szabad árvaságra ítélni".
A Telegraph beszámolója szerint az új kismamarekorder azért utazott Ukrajnába, mert a brit klinikák 50 évesnél idősebb nőkön nem végeznek el ilyen jellegű beavatkozást, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) hivatalos ajánlása pedig már 40 éves kor felett sem ajánlja a művi megtermékenyítés elvégzését a szakorvosoknak.
Elizabeth Munro azonban azzal érvel, hogy nem a fizikai kor a lényeg, hanem az, hogy abból az ember mennyit érez. Elmondta: egyes napokon ő 39 évesnek - de máskor is legfeljebb 56 évesnek - érzi magát.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!