Ország-világ

2021.03.04. 11:30

Most érkezett: meg kellett műteni Fülöp herceg szívét

A Buckingham-palota régen adott hivatalos tájékoztatást II. Erzsébet férjének állapotáról.

(FILES) In this file photo taken on July 22, 2020 Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh takes part in the transfer of the Colonel-in-Chief of The Rifles at Windsor castle in Windsor. - Queen Elizabeth II's 99-year-old husband Prince Philip on March 1, 2021, left the private London hospital where he had spent nearly two weeks to have heart tests and treatment at another hospital, Buckingham Palace said. Royal officials said the Duke of Edinburgh, as he is formally known, was taken from King Edward VII's hospital to the state-run St Bartholomew's Hospital in the City of London. (Photo by Adrian DENNIS / POOL / AFP)

Forrás: Adrian DENNIS / POOL / AFP

Fotó: AFP

Szívgyógyászati beavatkozást hajtottak végre Fülöp edinburghi hercegen, II. Erzsébet királynő férjén – közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

A brit királyi család londoni hivatalának rövid közleménye szerint a kezelés sikeres volt.

A 100. évében járó Fülöp herceg több mint két hete van kórházban. Először a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba szállították. Innen hétfőn átvitték a Szent Bertalan nevét viselő kórházba – St. Bartholomew’s Hospital – azzal a céllal, hogy a kórházi kezelés eredeti indokaként említett, közelebbről nem részletezett fertőzés mellett a herceg egy már régebb óta fennálló szívproblémáját is megvizsgálják.

A Buckingham-palota csütörtöki közleménye szerint ennek a szívproblémának a kezelésére hajtották végre a sikeres beavatkozást.

A palota nem közölte, hogy a közkeletűen csak Barts néven emlegetett kórházban pontosan milyen kardiológiai kezelést végeztek el a hercegen és továbbra sem ismertette, hogy a szívprobléma mellett Fülöpnek milyen jellegű fertőzéses megbetegedése van.

Udvari illetékesek már a herceg február 16-a óta tartó kórházi kezelésének kezdete után hangsúlyozták, hogy Fülöpöt nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő – aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját és 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján – január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

A Buckingham-palota csütörtöki tájékoztatása szerint az edinburghi herceg még napokig kórházban marad „további kezelés, pihenés és lábadozás céljából”.

A londoni City pénzügyi központjában működő, csaknem 900 éve alapított Barts a brit főváros első számú szívgyógyászati klinikája.

Az edinburghi hercegnek, aki júniusban tölti be a 100. életévét, már volt komolyabb szívpanasza: 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

A Buckingham-palota szóvivője csütörtöki tájékoztatásában nem említette, hogy Fülöp mostani szívproblémája összefügg-e a csaknem tíz évvel ezelőtti betegséggel.

Fülöp herceg az elmúlt években több más alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

Az edinburghi herceg 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől és azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános eseményekre.

Borítókép: Fülöp herceg 2020 nyarán Windsorban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!