Krimi

2021.09.30. 12:30

Biztos pusztulást jósolnak: ekkor válik lakhatatlanná a Föld

Kanadai és brit tudósok a bolygóváltozás három modelljét mutatták be. A legrosszabb esetben az ember fajként kihal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kanadai és brit tudósok egy csoportja kutatásának eredményei alapján megállapították, hogy a klímaváltozás miatt a Föld lakhatatlan hely lesz 500 év múlva – írja a Bors.

A klímaváltozás egyik jellemzője, hogy időben és térben egyenetlenül megy végbe, vagyis a felmelegedés, a hőhullámok, az erőteljes csapadék és árvizek, a szárazságok, a szélsőséges szél-, hó- és jégviszonyok a különböző régiókban eltérő mértékben, gyakorisággal és intenzitással léphetnek fel.

A szakértők három modellt mutattak be a bolygón bekövetkező változásokról.

A legrosszabb esetben az ember fajként kihal. Szerintük ez akkor fog megtörténni, amikor a Föld egy része lakhatatlanná válik a felmelegedés miatt, és számos termőföld termés nélkül marad.

Hőhullámok, özönvíz, szárazság

A jövőben várható változások szintén regionális eltéréseket mutathatnak. Az alábbi térképeken az látható, hogy a felmelegedés minden kontinenst érint és általában nagyobb a szárazföldön, mint az óceánok felszínén, továbbá a sarkvidék és az Antarktisz jobban melegszik, mint a trópusok.

A tudósok arra kérik az emberiséget, hogy egyesítsék erőiket és határozottan lépjenek fel az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hogy elkerülhető legyen a katasztrófa.

Emlékezzünk vissza, hogy az elmúlt ötven évben megduplázódott a szokatlanul forró napok száma a bolygón , és a maximális levegő hőmérséklete a bolygó különböző részein fél fokról két fokra emelkedett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!