Bulivan

2017.06.15. 17:23

Bágyi Balázsnak pörög a nyár

LOVASBERÉNY - A március végi, az Eastern Boundary Quartettel tartott fehérvári koncertje után augusztusban két bulira is készül a megyeszékhely mellett élő jazzdobos, Bágyi Balázs. Harmadik éve a Cseh Tamás Program mentoraként is tevékenykedik.

Kocsis Noémi

Már most érdemes beírni a naptárakba: augusztus 8-án 18 órakor a Fő utcai Szent István Király Múzeum szépen rendbe tett udvarán Pocsi Krisztával kiegészülve koncertezik Balázs főzenekara, a Bágyi Balázs New Quartet, az Alba Regia Jazz Fest-en belül. Augusztus 11-én, már a koronázási játékok eseményei sorában pedig a Fehérvár Dobzenekarral lép fel a Városház téren. De e két eseményt leszámítva is tele van idén nyárra a családjával Lovasberényben élő muzsikus koncertnaptárja: a budapesti bulik mellett a nyári szezonban játszik Kapolcson, és több helyen a magyar tenger partján – pl. Zánkán, Balatonszemesen –, de Sárospatakra és Debrecenbe is várják a jazzrajongók.

Balázs a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, aki húszas évei óta vezeti saját zenekarait – írja róla egy méltatója. „Számos formáció tagjaként szinte minden műfajban alkot, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Előző kvartettje 2004-2011-ig létezett, ebben a periódusban szinte minden fesztivált megjárt, a hazai etno-jazz műfaj jelentős produkciója volt. Az új felállás zeneiségében árnyaltabban jelenik meg a folk hangzás, sokkal inkább a post bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, az elsöprő intenzitással játszó szaxofonos, Ávéd János, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista, Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A formáció repertoárja a névadó zenekarvezető szerzeményeire épül."Az elfoglalt zenész-komponistát arról kérdeztük, hogyan sűríti be mindebben mentori munkáját, amelyet harmadik éve visz a CST-programban.

Bágyi Balázs és a New Quartet, bal szélen a névadó-zeneszerző Fotó: BBOfficial

– Nagyon élvezem, kitűnő fiatal előadókkal kerül össze az ember, igazán inspiráló a velük töltött idő. Az eddigi mentoráltjaim között van folyamatosan dolgozó, úgymond élő zenekar és van inaktív is – az idén pedig a Kamilka és a Pesti Sikk kifejezetten engem szeretett volna mentorának és nagyon jól is működik ez a munkakapcsolat. Egyébként a csapatban a zenészek java fehérvári kötődésű, hiszen Lőrincz Ádám régóta a szakmában levő tehetséges fiatal, több hangszeren is játszik és régi zenészismeretség fűz Csóka Péterhez is, aki a Kamilkában gitározik. A dobok mögött Vas Gyuszi szintén fehérvári. (Rajtuk kívül egyébként még Molnár Péter – nagybőgő, valamint természetesen az énekesnő, Kiss Kamilka alkotják a 20/40-es évek magyar sanzonjait modern felfogásban életre hívó zenekart. Az egyébként már négy éve létező csapat máris több sikert mondhat a magáénak: a Jazzy Rádió dalversenyén a II. helyet szerezték meg 2015- ben, s sikerült megcsípniük ugyanott és ugyanakkor a legjobb előadó címét is – a szerk.) Nem maradt ki a közös zenélés, a zenekar egyik dalához engem kértek meg dobolni.

Míg az év közepe a hazai fesztiválokat és nyári zenei eseményeket öleli fel Bágyi Balázs számára, az év vége zömében a külföldi meghívások teljesítésével szokott telni a jazzmuzsikus és zenésztársai számára. A BB New Quartet az ősz végén Prágában, Berlinben, és Zehdenickben turnézik majd. A kevés szabad nap a tanítás mellett komponálással telik, a lovasberényi Bágyi-féle „zenei központban", azaz az otthonukban két szettnyi dobfelszerelés várja a megszülető ötleteket. Már Balázs fia és kislánya is megihletődött a papa szakmájától, bár a dobokat egyelőre nem különösebben bántják. A nagyfiúnak inkább a gitár tetszene, a pici lány pedig szívesen énekelget. Egyszóval: nem estek messze a fájuktól...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!