Bodajk

2014.10.06. 19:25

Felfüggesztett börtönt indítványoz az ügyészség

Bodajk - Az ügyészség szerint minden egyetlen személy számlájára írható: a törvénytelen fakitermelés, az erkélykorlát vagy az utcafronti vaskerítés elbontása is.

B. Kiss László

A magántulajdonban levő bodajki Lamberg-kastély és parkja műemléki védettséget élvez. Lapunkat egy olvasó értesítette az illegális fakitermelésről, amely a kulturális örökséget súlyosan károsító cselekménynek minősül, amint azt még 2012. októberében megírtuk. 2013 novemberben adtunk aztán hírt arról, hogy van gyanúsítottja a törvénytelen fakitermelésnek. Idén februárban pedig arról írt lapunk, hogy lezárult a nyomozás. A nagy port felvert ügy kapcsán mostanra elkészült a vádirat. Megkeresésünkre Jászberényiné Király Teodóra, az ügyészség sajtószóvivője a következő tájékoztatást adta lapunknak.

Korábban a kastélyparkban volt az akkoriban NB II-es bodajki focicsapat pályája is. Az egykori öltözőépület így fest ma. Az egykori öltözőről - tudomásunk szerint – nem esik szó a vádiratban. Fotó: Koppán Viktor

„A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a 48 éves férfivel szemben, aki a bodajki kastélyt körülvevő ősfás park védett területéről engedély nélküli fakivágást követően a kivágott fát, valamint a kastély épületéből és annak környezetéből különböző színesfém, kovácsoltvas és fémtárgyakat tulajdonított el jogtalanul. A gyanúsítottnak a kastély őrzésére, az általános épület-karbantartási, valamint a kastélypark zöldterület kezelési feladatinak elvégzésére szerződő gazdasági társaság alkalmazottjaként teljes bejárása volt mind az épületbe, mind az azt körülvevő területre.

A férfi 2010. szeptember és 2012. október között különböző színesfém, kovácsoltvas és egyéb fémtárgyakat tulajdonított el jogtalanul a kastély épületéből és annak környezetéből összesen mintegy egymillió 800 ezer forint kárt okozva. A fenti tárgyakat színesfém felvásárlónál fémhulladékként értékesítette. Ugyanezen időszakban a bodajki kastélyt körülvevő ősfás park területén engedély nélküli fakivágást végzett, majd közel 125 köbméter fát, amelynek értéke mintegy egymillió 200 ezer forint volt, jogtalanul eltulajdonított. A férfi összesen mintegy hárommillió forint kárt okozott, amely kár idáig nem térült meg. Az ügyészség nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben. A cselekményt a törvény három évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel rendeli büntetni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!