Bodajk

2013.10.29. 14:50

Szőttesek tárlata a bodajki városházán

Bodajk - A szövőszakkör kiállítása a városházán tekinthető meg. A tárlatot Dreskáné Zubán Beáta nyitotta meg.

B. Kiss László

A kiállítást a német testvértelepülés, Rödemark delegációjának érkezésére időzítették. Alább a megnyitó beszédből idézünk.

"A szakkört Máder Lászlóné Elza néni alakította meg 1990-ben, aki azóta vezetője a civil szervezetnek. Az elképzelést és a szakkört támogatta Zagyva Lajosné Rencz Katalin volt polgármester asszony is. A szakkör létrehozásakor a cél a szabadidő hasznos eltöltése volt, továbbá fontos szerepet játszott, hogy mozgássérültek is részt tudjanak venni a foglalkozásokon. Sok elismerésben részesültek, és sok kiállításuk volt már az évek során, többek között helyben is.

A megnyitón a fotón Kozma Ferenc, Dreskáné Zubán Beáta, a tolmács és Almádi István (Foó: Salgói János)

Bodajkon hagyománya van a kézi szövésnek. Néhány darabot sikerült megőrizni a múlt kincses tárából. Érdekességként szeretném elmondani, hogy a vászonszövés alapanyagát, a lent és a kendert Bodajkon termelték és a Bodajki Tóba áztatták feldolgozás előtt.

A szakkör tagjai, akik nagyon lelkesen és odaadóan készítik a szőtteseket, fontosnak tartják a hagyományőrzést, mely jelenlegi munkáikban, a székely festékes szőnyegekben lelhető fel, valamint a torontál népi minták is megjelennek szőtteseikben.

Bodajki házakban szép számmal található munkáikból. A szakkör tagjai nem csak a szakköri foglalkozásokon, hanem otthon is készítik a szebbnél szebb szőnyegeket, munkákat. A kiállításon a szőttesek mellett gyöngyökből készült ékszereket is láthatnak, melyek Egyedné Máder Anikó kézügyességét dicsérik, aki a szakkörnek szakmai segítséget nyújt, emellett, amint látható, remekel a gyöngyfűzésben is. A gyöngyékszerekben népi motívumok jelennek meg a mai divatos színekben. A szakkör tagjai: Máder Lászlóné, Angyal Józsefné, Brichta Ferencné, Egyedné Máder Anikó, Kriszkó Istvánné. "

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!