Bicske

2014.07.15. 19:05

Tündéria gyermekhangra

Bicske - Igazi színházat játszottak a gyerekek, s mindenki mindenbe belekóstolhatott. A főszereplőség mellett jelmezt varrtak, díszletet alkottak, a nagy attrakciót pedig megtekinthette a nagyérdemű !

Zsohár Melinda

A bicskei Prelúdium Zeneiskola növendékei a Nemzeti Tehetség Programban nyertes pályázatuk révén a színjátszás és színházcsinálás rejtelmeibe kóstolhattak bele az idén. Együttműködési megállapodást kötöttek a budapesti Turay Ida Színházzal mondta el Ádám Annamária intézmény-igazgató. A betanulandó darabot is a Turayban látták április végén, s ennek nyomán készítették el a bicskei zeneiskola udvarán az előadást június 20-án, Tündéria címmel. A pályázatba belefért a Nemzeti Színházban tett látogatás, ami nagy élmény volt a művészetek iránt amúgy is fogékony gyerekeknek. Nem véletlenül járnak ők szabadidejükben a Prelúdiumba, énekelnek, muzsikálnak, táncolnak, gyakorolnak, míg mások esetleg számítógépeznek.

A zenés mesejátékot gyermekszereplők játsszák, s saját hangszereléssel, jelmezekkel és díszlettel alkották újra a prelúdiumosok, Sulyokné Guba Judit drámapedagógus vezetésével. Utóbbi szakember a Prelúdiumban lát el iskolatitkári teendőket, nem utolsó sorban azért is, hogy a művészet, a muzsika, s a tehetséges gyerekek közelében lehessen! Ő maga is négy gyermeket nevel, közülük ketten is részt vettek a Tündériában: Júlia zenélt és énekelt, a gimnazista Anna zongorán kísért.

A szereplők balról: Milák Krisztián (Old Kobold), Balogh Emese ( Akvamarin), Halász Mátyás (Topáz), Andrikó Zsófia (Ametiszt), Goda Domonkos (Bárd), Illyés Teréz (Rózsakvarc). Az előadást többszörös szereposztásban játszották a gyerekek nagy sikerrel ( Fotó: H. Kolláth Mária)

A nyeremény 900 ezer forintja tette lehetővé, hogy a szokásos iskolai szűkös körülményekhez képest kissé merészebben álmodjanak és alkossanak a gyerekek, s a segítők. A darab kevesebb szereplős, mint ahány lelkes amatőr színész vágyakozott a világot jelentő deszkákra, ezért csaknem mindenki minden szerepet megtanult szöveggel, dallammal, s a díszelőadáson felvonásonként cserélgették a szereplőket. Borbély Krisztina és Boros Zoltán színészek jó szívvel egyengették az alkalmi pályatársak útját, Rácz Lajos Manassé, Ditrói Anna és Boros Bettina gimnazista önkéntesek segítettek a szerteágazó folyamatok összehangolásában. Kiskéri Beáta díszlettervezőt nagy lelkesedéssel vették körül az iskolaév végén, a júniusi egyhetes zárótáborban, amelynek csúcspontja volt a színházi előadás.

Halász Mátyás mint kobold végig jelen volt a színpadon, Nagy-Nyika Tamara, Őri Eszter és Andrikó Zsófia szerepeltek is, muzsikáltak is. A névsor nem teljes, Guba Judit szívesen felsorolna mindenkit, összekovácsolódott a csapata sokszínűségben. Az amatőr színjátszás sok örömet szerez a résztvevőknek, s a büszke szülőknek, akik vastapssal jutalmazták a zenés előadást!

Az amatőr színjátszás
sok örömet szerez
a résztvevőknek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!