Bicske

2017.06.12. 15:53

Bicskei templombúcsú, lovagi tornával

Bicske – A város szívében álló katolikus templom, a Szent László Iskola, a paplak kertje, a romantikus-szép városközpont két napra gyerekekkel népessé lett. A múlt mélyéről máig megőrzött emlékek cserepeit gyűjtögették össze.

Zsohár Melinda

A nagy templomoknak mindig is van titkos része, főként a gyerekek hiszik azt, hogy rejtélyes sarkok, szögletek bújnak el az oltár mögött, hát még a toronyban! Varga Imre bicskei plébános, címzetes esperes, püspöki biztos (nyolc település papja!) a titok eloszlatása és a templom varázsos szépségeinek bemutatása miatt megnyitotta minden zugát az 1774-ben épített Szentháromság katolikus templomnak, a búcsúja alkalmából. Templomtúrára hívták a látogatókat, csak a torony csücskébe nem mehettek fel, a biztonság okán. A Szent László Általános Iskola mindig ünnepel ilyenkor más években is, ezúttal az alapítás 20. évfordulóját köszöntötték.

Néhány évtizede még jelentős vidéki ünnep volt a búcsú, ami a katolikus templom felszenteléséhez kötődött, családi és világi jeles nappá változott az idők során. A reformátusok is tartották, s a vallástalanodással a családi találkozások őrizték meg e szép szokást. Ringlispílek, vásári forgatag, céllövölde és mézeskalács volt a velejárója ennek a szintén halványuló hagyománynak. Bicskén ezúttal választani is alig lehetett a sok-sok programból, amit a katolikus egyházközség, a karitászosok, az önkéntesek, a szervezők, s a szülők raktak össze – leginkább a gyerekeknek.

Szarkáné Pálffy Ildikó művelődésszervező tősgyökeres bicskei családból származik, gyerekei már felnőttek, ám igen büszke a Hetényi Anikó igazgató irányításával sikeresen működő iskolára. Alapításakor sokan nem jósoltak nagy jövőt az iskolának, ám mára igen népszerű az oktatási intézmény a járásban. A hétvégén sok szabadtéri programból választhattak a gyerekek, a templomtúrán Balázs Magdolna és társai mutatták be a régi papi ruhákból, kelyhekből, színes képekkel ékes misekönyvekből, egyéb szakrális tárgyakból összeállított kiállítást. Lovagi torna és néptánc bemutató, örömzenélés, Szent László show, gitáros szentmise, modern lovagok versenye, családi aszfaltrajzverseny és még számos esemény várta részvételre és nézelődésre a „búcsúsokat”. Jármy Katalin tabajdi édesanya lovakat hozott a paplak kertjébe bélápapusztai tanyájukról, a szelíd jószágok megszokták a gyerek lovasokat.

Az iskola tanulói Somogyváry Gyula Szent László pénze című versét dramatizálták – elvégre a dicső magyar lovagkirály évét ünnepeljük 2017-ben. Szombaton a déli harangszóra a Hősök terén és az iskolában is jó ebédre invitáltak a karitászosok, az iskola konyhája, az asztalok roskadoztak a sok házisüteménytől. Húszperces futó zápor tréfálta meg a társaságot, ám utána ismét meleg és napsütés cirógatta őket a kivételesen szép épített környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!