Bicske

2010.03.30. 18:20

Sportreptér Bicske vonzáskörzetében

A bicske.info értesülése szerint az első magyar űrhajós, valamint műrepülő Európa- és Világbajnokok is tagjai lesznek a Bicske központtal alakuló repülőegyesületnek, amelynek repterét most keresik vitorlázó és kismotoros gépek számára.

Izing Antal

Nagy, hangos katonai és forgalmi gépek számára az új sportrepülőtér mérete és talaja miatt nem lesz használható. Az egyik tervbe vett kb. 70 hektáros terület a Szári út mentén, Újbarok közelében fekszik, legelő és állami tulajdon.

A második lehetséges terület közvetlenül a magyar óceánrepülők emlékműve mellett fekszik és többször használták, ám ez magántulajdonban van. Úgy tudjuk, gazdája, túl sokat kér a lelkesedésből dolgozó, vagyontalan és most alakuló egyesülettől.

A harmadik lehetőség Mány és Herceghalom között található terület, a majdani vezetőség a Talentisszal fog tárgyalni.

A negyedik számításba jövő terület a Gyúró község mellett található, Bicskéhez távol lévő és magántulajdon sportreptér.

Jávor Géza, az óceánrepülésnek emléket állító bizottság vezetője, az egyesület alapítására felkért sportrepülő elmondta: az önkormányzatoktól írásban elvi támogatást kértek a repülőtér létrehozásához, döntés azután történik majd. A civil portál úgy tudja, hogy március elején a bicskei művelődési központban megrendezett első alakulást előkészítő megbeszélésen Bicske, Bodmér és Felcsút polgármestere is részt vett.

Az egyesület a kérelemmel Bodmér, Felcsút, Szár és Újbarok önkormányzatait keresi fel azért, hogy támogatásukat elnyerjék.

A terület kiválasztása után a megválasztott vezetőségnek, a hatósági engedélyek beszerzése hosszabb folyamat lesz. A Bicske Babos hegyen létesítendő leszállóhelyet Jávor Géza vaklármának tartja.

A modern kisrepülők az EU előírásai szerint már nem léphetik túl az előírt hanghatárt. Tehát csendesek.

Az egyesület nevét még fontolóra veszik, javaslatok érkeztek, hogy Magyar Sándor Repülő Egyesület, Bicske-környéki Repülő Egyesület, esetleg Vértesalja Repülő Egyesület legyen.

Az egyesület nevéről és a vezetőség összetételéről április 24-én 15 órakor a Bicskei Petőfi Művelődési Központban tartandó alakuló közgyűlés dönt, melyre az érdeklődőket, a támogatókat és az érdekelteket tisztelettel meghívják. 

A munkát a Bicskén élő Jávor Géza ny. sportrepülő, fogja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!