Bicske

2012.03.21. 11:22

Nemcsak a megye gyöngyszeme a Vértesi Natúrpark

Csákvár - Élőlények sokaságának biztosítottak kényelmes, természetes otthont a Vértesi Natúrparkban, sőt a kirándulóknak is számos újdonság készült az elmúlt évek fejlesztései során.

S. Töttő Rita

Még 2006-ban indultak azok a különleges jelentőségű  beruházások, amelyek célja a Vértesi Natúrpark területén fekvő védett területek, Natura2000 területek és élőhelyek kedvező természeti állapotának javítása, a hazai védett, illetve közösségi jelentőségű fajok védelme és élőhelyük megőrzése, fejlesztése. Mindez pedig nem máshogy, mint  élőhely- rekonstrukciós, valamint  vízrendezési beruházások által, a természetes folyamatok biztosítása segítségével.
 Ez alatt az idő alatt a  beruházások több helyszínen is folytak a Csákvár melletti csodálatos  természeti adottságokkal rendelkező natúrpark területén, majd  2011-re elkészült a csákberényi Öreg-tó, a téglaházi Kubikgödrök és a Csíkvarsai-rét rekonstrukciója, továbbá a Császár-patak medrének rehabilitációja, a Császárvíz  övárok műtárgyainak újjáépítése, valamint a korábbi árkok, műtárgyak felszámolása.  A 630 hektáros  kiterjedésű terület komplex vízrendezése pedig  2 év munkájának a gyümölcse.
- A vizes élőhelyek fejlesztésével és rekonstrukciójával nemcsak különböző élőlények sokaságának biztosítottunk új élőhelyet, hanem kedvelt kirándulóhelyet és pihenőhelyet alakítottunk ki az idelátogatóknak, hogy megismerkedhessenek a hazai élővilág e csodás gyöngyszemével. A csákberényi Öreg-tó télen korcsolyapályaként működött, jegén több száz nyüzsgő kisgyermek csúszkált önfeledten, kacagva - mesélt élményeiről Viszló Levente,  a Vértesi Natúrparkot üzemeltető Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!