Bicske

2017.01.10. 21:20

Mozgalmas és harcos év volt

Bicske - Milyen volt Bicske éve 2016-ban? Mik lesznek a város vezetőségének jövendőbeli tervei? Ezekről kérdeztük Pálffy Károly polgármestert.

Laci Patrícia

Magunk mögött hagyva egy újabb esztendőt arra kértük Pálffy Károlyt, Bicske polgármesterét, foglalja össze, milyen is volt a város számára a 2016-os év.

- Az előző esztendő egy feladatokkal tűzdelt, mozgalmas és harcos év volt - kezdett bele visszatekintőjébe a polgármester.

- A befogadó állomás közel 30 éven keresztül működött nálunk. Ez volt az ország első befogadó állomása. A bicskeiek mindig is toleránsak, segítőkészek voltak, így korábban nem volt az állomással nagyobb probléma. Ám az Európában megkezdődött migrációs válság megváltoztatta a viszonyokat, s megnehezítette az utóbbi időkben a helyiek életét is - mesélte a város vezetője, aki szerint erre a problémára az egyetlen megoldás az intézmény megszüntetése volt - mely meg is valósult december 31-én.

Pálffy Károly elmondta, nagy lépéseket tett az önkormányzat környezetének védelmében Fotó: Molnár Artúr

- Köszönjük a miniszterelnöknek és a kormánynak ezt a döntést - fűzte hozzá Pálffy Károly.

Örömmel számolt be a polgármester arról is, hogy 2016-ban sikerült átadniuk a Fiatalok Házát. Az épület augusztus 19-ei átadása óta nagyon sok programot, kiállítást, s más kulturális eseményt szerveztek az új helyszínre.

- Bízunk abban, hogy ez egy igazi közösségi térré növi majd ki magát, ahova a fiatalok szívesen eljárnak, s részt vesznek különféle programokon.

Komoly lépéseket tett az önkormányzat környezete védelmében is, hiszen sok illegális hulladéklerakót sikerült felszámolnia a tavalyi év során. De 2016 az alapozás éve is volt.

- Megépül jövő év decemberéig az új járási hivatal, melynek alapkövét 2016 végén helyeztük el. Az okmányiroda kormányablakká alakításával szűk körzetünkben is elérhetővé válik a zökkenőmentes, egyablakos ügyintézés - számolt be a változásról a polgármester.

Pálffy Károly kitért arra is, hogy sok pályázatot adtak be az elmúlt esztendőben, amelyekből összesen tizenhét jelentős fejlesztést is hozhat magával, ha azok sikeresek lesznek.

- Bicske és Tarján, valamint Bicske és Etyek között kerékpár-út épül, mely csatlakozik az Eurovelo hálózathoz. Pályázati pénzek segítségével szeretnénk még csapadékvíz elvezetési problémákat, bölcsőde felújítást, iparterület-fejlesztést, energetikai korszerűsítéseket, turizmusfejlesztést megoldani, illetve tovább kívánjuk fejleszteni a Bicske Szíve Parkot is. Természetesen az utak állapotának további javítása is a terveink között szerepel.

Tavaly három szilárd burkolattal nem rendelkező utcát sikerült ellátnunk aszfaltburkolattal, több utca pedig gréderes felületképzést kapott. Nyertes pályázatunknak köszönhetően a Kézay Simon utca és a Petőfi tér burkolatának felújításán dolgozunk, de a Bajcsy-Zsilinszky utca felújítását is szeretnénk megvalósítani. Egy 1,3 milliárd forintos projekt során bővíteni és korszerűsíteni tudjuk csatornahálózatunkat, illetve a szennyvízhálózati problémáink is megoldhatóak lesznek - sorolt fel néhány jövendőbeli tervet a polgármester.

Év végén aláírták azt a megállapodást is, amely a nagyállomás modern közlekedési csomóponttá alakításáról szól.

- A több mint 5 milliárd forintos beruházás során új úthálózat épül, visszakapja század eleji arcát az állomás épülete, emellett mind a két oldalon parkolókat fogunk kialakíttatni. Egy aluljáró építésével pedig a városnak a két vasút által elszakított területét tudjuk visszakapcsolni Bicske közvetlen életébe - tudtuk meg a város vezetőjétől, aki reméli, hogy ennek a nagy-beruházásnak az építési munkálatai 2017 végén már el is tudnak majd kezdődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!