Bicske

2016.08.14. 17:00

Kreatív környezetvédelem

Bicske-Budapest - Évek óta kiköltöznek a Sziget fesztiválra a bicskei Vajda János Gimnázium tanulói különleges tárgyaikkal, installációikkal.

FMH-információ

A bicskei Vajda János Gimnázium diákjai hónapokon át dolgoztak a PET-sárkányon, azaz a Dragon of Freedom-on vagy korábbi nevén Mennydörgőn - számolt be a munkáról a 2060.blog közösségi oldalán. A sárkány mellé több más installációt, szabadtéri bútort is csomagoltak a kamionokba a költözésnél. A diákok munkájuk jutalmaként heti bérletet kaptak a szervezőktől. A vajdások idén már negyedszer szigetelnek .

Vigyikánné Horák Andrea projektvezető tanár elmondta: az első évben felkérésre, azóta pályázat keretében jutnak el évről-évre az Európa-hírű rendezvényre. Hetven diák több mint 3.200 összmunkaóra ráfordítással állította újra össze a közel 15 ezer PET-palackból készült, 25 méter hosszú sárkányt. A diákok évről-évre cserélődnek, az első csapatból már csak ketten dolgoznak. Sokat köszönhetnek a bicskei és a környékbeli településeken lakó szülőknek, segítőknek is. Volt olyan anyuka, aki egymaga 1800 palackot hozott a munkát segítendő. Több ezer CD-t felhasználva készült a pókot alkotó Suzuki, de több ezer sörösdobozt és ugyanennyi nyitót is beépítettek . Szintén újdonság a magyar és angol nyelvű társasjáték.

A bicskei vajdások sárkánya 25 méter hosszú, 15 ezer PET-palackból készült, 3200 munkaórával
Fotó: 2060.blog.hu

A termékpaletta évről-évre bővül, sok-sok pihenőszéket, padot, de még szülinapi szelfihelyszínt is gyártottak idén, mindehhez rengeteg autógumit, fémet, raklapot és egyéb anyagokat használtak fel nyersanyagként, meglepetésre pedig még a Pokémon-rajongók is számíthatnak. Egy egész sportpályát megtöltő Mennydörgő - ez a sárkány eredeti, bicskei neve, az angolost már a szigeten kapta -, és társai két kamionnal, a diákok kíséretében utaztak a múlt hétvégén a helyszínre, ahol augusztus 8-tól 10 napon át megtekinthető, kipróbálható a vajdás diákok minden munkája.

A munkában résztvevő tanulók jutalomként kapták heti bérletet, de ennek fejében a helyszínen ügyeletet is tartanak, válaszolnak a bel- és külföldi sajtó kérdéseire, bemutatják az általuk készített tárgyakat az érdeklődő látogatóknak.

A bicskei középiskolások munkájának üzenete egyértelmű: gátat szabni a környezetszennyezésnek, újrahasznosítani a hulladékot és teret engedni a kreativitásnak - szórakoztató módon. A sárkányt és társait a Fidelio rendezvényhelyszín közelében lehet megtekinteni egészen a fesztivál végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!