Bicske

2017.01.10. 21:20

Háromágyas szállót alakítottak ki a zord és hideg időjárás idejére

Bicske - A Magyar Vöröskereszt helyi irodája mellett alakított ki háromágyas szállót a bicskei önkormányzat a zord napok idejére. A nappali melegedő ajtaja is mindenki előtt nyitva áll.

Zsohár Melinda

Bicskén nincsen hajléktalan, vidéken ez nemigen jellemző. Hajlék, akármilyen rozoga ház, barátságtalan kunyhó még csak akad, ám a nagy hidegben nem kevesen dideregnek fűtetlen menedékükben. Az önkormányzat meg-
bízásából a Kapcsolat Központ egy ritkán használt helyiségből alakított ki háromágyas éjszakai szállást, ami meg is telt az elmúlt éjszaka. Szerény mosdási lehetőség, illemhely is van ott, s fűtik a hideg éjszakákon a helyiséget, mondta el Szabó Ágnes, az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ, röviden a Kapcsolat Központ igazgatója.

Bálint Istvánné alpolgármester és Szabó Ágnes, a Kapcsolat Központ igazgatója üdvözli a bent lévőket. Fotó: ifjabb Döme László

A közfoglalkoztatottak bejártak az újonnan kialakított menedékre néhány napja eddig is, s a Kapcsolat Központból sem küldenek el senkit. A város centrumában található helytől nem messze van maga a család- és gyermekjóléti szolgálat intézménye, ahol mindenki előtt nyitva áll az ajtó, tette hozzá a vezető. Egy kis pihenő bent, a melegben jól esik a bekopogtatóknak a nagy hidegben. A kifüggesztett krízistelefonszám jelenleg Szabó Ágnesnél csörög, ha szükséges. Amúgy itt munkaidőben és hét közben vannak nyitva, a frissen nyitott kicsiny menedékhely viszont a zord időben bizonyosan folyamatosan működik.

A szomszédban található a Magyar Vöröskereszt bicskei kirendeltsége is, itt folyamatosan válogathatnak a használt ruhákból, mondta el Horváth Jánosné kirendeltség-vezető. Az önkormányzat novembertől utalja ki a szociális fasegélyt, viszik a teherautók a kérvényezőkhöz a tüzelőt, ám számos szűkölködő nem kér, inkább szenved. Vidéken szemérmesebbek az emberek, mint a nagyvárosokban, mondja többéves tapasztalata alapján a szakember. Az interneten elindult kabát-ajándékozó mozgalom Bicskén is fut, a használható és jó szívvel felajánlott ruhadarabok kívül-belül melegítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!