Bicske

2013.11.07. 15:57

Egészségvédő program, életmód-tanácsokkal Bicskén

Legyünk együtt egészségesebbek! – címmel indul egészségfejlesztő program a városban és a környéken élők bevonásával. A nyertes pályázat révén a gyógyítás mellett a megelőzésre helyeznek az eddigieknél nagyobb hangsúlyt.

Zsohár Melinda

A megújult szakorvosi rendelőintézetre építve az elsődleges és másodlagos prevenció (megelőzés) erőteljes támogatásával remélik a kistérség egészségügyi – vagy inkább betegségi – mutatóinak javulását. Balogh Gyula, a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Nonprofit Kft. főorvos-igazgatója és Tessely Zoltán bicskei polgármester, országgyűlési képviselő számoltak be a sikeres pályázat nyomán kialakítandó program elemeiről.

Korábban készült egy átfogó tanulmány a város egészségügyi felmérése nyomán, amelyet az Egészséges Bicske-program követett. A rendelőintézetre 2004-2009 között 134 millió forintot, 2011-ig további 374 millió forintot fordítottak, egynapos sebészeti eljárásra is alkalmas körülményeket teremtettek a komplex központ kialakításakor. Az újabb pályázaton ezúttal 124 millió 670 ezer forintot nyertek az Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségben címmel, amellyel lépésről lépésre kívánják javítani a nem túl biztató egészségügyi statisztikákat.

Tessely Zoltán polgármester (b) és Balogh Gyula főorvos (Fotó: H. Kolláth Mária)

Balogh Gyula főorvos elmondta: a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek mutatói az országos átlagnál rosszabbak, más betegségeknél megegyezőek azzal. A térség roma kisebbség hátrányos helyzetű, rosszabb szociális körülmények között él, hozzájuk elsősorban a gyerekeken keresztül kívánnak a programban eljutni. Az önkormányzat intézményrendszerén keresztül a családokat szólítja meg, életmód-klubokat, szűrővizsgálatokat, tanácsadást szerveznek.

Az országban az elsők között nyílik meg a centrumban az egészségfejlesztési iroda jövő februárban, amely országos hálózattá növekszik, számolt be Tessely Zoltán az egészségügyi kormányzat terveiről. Az irodában főállású pszichológusok fogadják a hozzájuk fordulókat. Ők a tanácsadás mellett a háttérmunkákban vesznek részt, melyek során a kívánatos szemléletváltásra törekszenek a program résztvevői: orvosok, egészségügyi és szociális szakemberek, családsegítők, civilek.

Számos szolgáltatás, esemény, rendezvény szolgálja az egészségfejlesztést: cukorbeteg, szív- és érrendszeri betegek, gégeműtöttek klubja indul, öngyilkosság megelőzés érzékenyítő tréninget szerveznek. Uszodai programra, étrendi és testmozgás tanácsadásra invitálnak. Sérült gyermeket nevelő szülőknek csoportfoglalkozást, nagyszülőknek és unokáknak generációs sétát indítanak, elsősegély és balesetmegelőzési tanfolyamokat hirdetnek meg. A környék tizenhat településén hangulatos egészségnapot szerveznek, dohányfüst-hétvégéket hirdetnek, főzőklubba várják az érdeklődőket, s megsűrűsödnek a szűrővizsgálatok. A programhoz a környékbeli háziorvosok közül többen csatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!