Bicske

2016.04.12. 09:23

Az eu-s látogatók tapasztalokat nyertek az egészségfejlesztőktől

Bicske - A hangulat hatotta meg leginkább a bicskei EFI-nél a brüsszeli látogatókat. Az ő mércéjük szerint nagyon olcsón nyújtanak gazdag programokat a lelkes magyar egészségfejlesztők.

Zsohár Melinda

Az EuroHealthNet (EHN) héttagú küldöttsége látogatott el Magyarországra két településre, ahol egészségfejlesztési iroda működik: Parádfürdőn és Bicskén jártak többnemzetiségű delegációval, a skót nemzetiségű David Pattison vezetésével. Bicskén, a járás központi „bázisán” jártak, fogadta őket Balogh Gyula, a Bicskei Egészségügyi Egészségügyi Központ igazgató-főorvosa, majd az efi-ben (egészségfejlesztési iroda) tájékozódtak a helyi egészségfejlesztési programról.

Artainé Deák Anikó irodavezető beszámolt róla, hogy a vendégek leginkább a hatékonyságtól és a hangulattól voltak elragadtatottak. Nyugati szemmel nézve ugyanis igen csekély pénzből végeznek az efi-k szűréseket, tartanak felvilágosító előadásokat, szerveznek betegklubokat és mozgásprogramokat.

Berecz Botondné és Artainé Deák Anikó

A brüsszeli központú EHN az Európai Unión belüli együttműködést, a hálózatfejlesztéseket segíti elő az egészségnevelés és -fejlesztés, a népegészségügy és a betegségmegelőzés terén. Magyarország teljes jogú tagja a szervezetnek a NEFI képviseletével (Nemzeti Egészségfejlesztési intézet).

David Patisson és nemzetközi delegációs csapata találkozott Bicskén a programban munkálkodó orvosokkal és szakemberekkel, sok gyakorlati kérdést tettek fel. A lelkesedésüket különösen értékesnek találták, hiszen az elsődleges motiváció a programvezetők hozzáállása. A gyakorlati megvalósítás kulcskérdés, az elmélet csupán a kiindulás, hangsúlyozta az EHN küldöttsége. Kárpáti Hajnalka váli védőnő családközpontú szemléletet tükröző beszámolóját érdeklődéssel hallgatták. Báder Katalin a reformétkezésről szólt, a szív- és cukorklubok tapasztalatait adaptálni fogják a hálózatban, mondták. A harmadik esztendeje folyó egészségprogram sikeres, összegezte Artaniné Deák Anikó. Berecz Botondné sportoktató növekvő jelentkezés mellett mozgásklubokat tart és szervez, népszerű a pilates, a vízitorna, a funkcionális tréning és a gyógytorna.

Artainé Deák Anikó szakpszichológus lelki egészségtanácsadást nyújt négyszemközti beszélgetéseken, szervezés alatt a Harmóniában önmagamban címmel tervezett csoporttréningje. Havonta egyszer alkoholklubot vezet Nyúli László pszichiáter, addiktológus, aki Szombathelyről utazik Bicskére, s a hozzá fordulóknak segít a szenvedély legyűrésében. Az efisek egyik nagy öröme, hogy az általában passzívabb férfitársadalom is mozdulni látszik, s az ingyenes (!) foglalkozásokon, klubokon és előadásokon megjelennek az erősebbik nem képviselői is. Alakulóban a fitt-klub, Berecz Botondné első alkalommal felméri a jelentkezők állapotát, a gyakorlatokban pedig ötvözi a lelki tényezőket a mozgásformákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!