Bicske

2010.03.22. 06:19

Alapítvány a Bicskei Egészségügyi Központért

A Bicskén 2004-től sokat fejlődő orvosi ellátásra minden családnak szüksége van. Ezért is érdemes olyan helyre adni támogatásunkat, ahonnan szeretteinkkel mi is jókor és jót kapunk. Ezért jött létre a Bicske Járóbeteg Szakorvosi Ellátásáért Közhasznú Alapítvány. "Kétszer ad, aki gyorsan ad" szól a magyar mondás, ami igaz orvosra, ápolóra, igaz a Bicskén élőre, aki az egészségügyi központ támogatását valóban indokolt célú lépésnek látja és dönt a nagyarányú fejlesztés, bővítés támogatása mellett.

Izing Antal

A helyi egészségügyi szolgáltatást soha nem látott kilométerkövéhez juttatta Bicskét a Szántó János polgármestersége idején benyújtott pályázat, melynek fontos részletei miatt életének utolsó heteiben, betegágyáról is tárgyalt telefonon családja segítségével a városvezető.

A 400 milliós pályázati sikerről a város 2009-ben értesült, a polgármester 2008-ban bekövetkezett halála után. Ma már persze, a pénzromlás miatt is kevesebbnek látszik ez az összeg, mint elnyerésekor. Bicskének kemény és nagy munka összehoznia az egészségügyi központ fejlesztéséhez kellő kb. 65 milliós önerőt. A bicske.info híradásában szereplő orvosi alapítvány ezért is jelentőségteljes mindennapi életükben. Ahogyan a megszüntetett Bicskei Életben a bicskei mentőkről is írtuk: segítsük őket, hiszen segíteni segítünk nekik. Párhuzamos ezzel a szakmai törekvés, melyről Dr. Balogh Gyula, a Bicskei Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt, aki kardiológus szakorvos és egészségügyi menedzser.

Az épület jelenleg 2 emelet és egy tömb. Van egy olyan kis "első lepénye" a Kossuth téri utcafronton, amit azért nevezünk "lepénynek", mert nincs fölötte emelet. Ez az a hely, mely az lépcsős főbejárattól az ügyeleti sarokig (Kossuth tér - Bartók utca sarok) tart, ahol a mentőparkoló, ahol a kerekesszéket is fel lehet tolni, ahonnan kisgyermekkorában az ember szívesen trappol le és fel hétvégén a rendelő 1973-as megépülése óta. .Az első lepényt bővíteni akarják, a hátsó lepényt pedig létrehozni, mert a Tószeg utcára néző fronton nincs olyan részlete a hosszú épületnek, mely önmagában álló földszintes egység.

Mint megtudtuk, az alapítványnak "építészeti" - többek között talán legkeményebb célja -, a harmadik emelet ráépítése. Természetesen nem gondolja senki, hogy a harmadik emelet az 1%-os és egyéb adományokból teremtődik majd, de az alapítvány létrejötte bicskei összetartásra ösztönző jelzés is akar lenni. A harmadik emelet és más, földszinti bővülések szükségessége számokkal magyarázható. A bicskei kistérségben 38 ezer ember él. Tavaly 138 ezer betegmegjelenést regisztráltak a Kossuth téri épületben. Ez a 2009. év 240 körüli munkanapját számításba véve 575 beteg naponta!

(2004-ben még nem 138 ezer, hanem "csak" 50 ezer ember ment az "esztékába", ami akkoriban 208 orvosi ellátásra szoruló embert jelentett (munka)naponta. Öt év alatt tehát több mint a duplájára nőtt az intézmény igénybevétele, ezért is szükséges ez a "fazonigazítás"). 2004 volt a Fehérvártól való elszakadás nem egyszerű éve. Az igények növekedéséhez pedig hozzátartozik, hogy Zsámbék ötezres lélekszámú városának lakossága is a "pool"-hoz tartozik. Zsámbék hivatalosan nem tartozik hozzánk, de sokan idejárnak. Az ÁNTSZ-nél és a két szomszédos régiónál kezdeményezték már az ellátási terület megváltoztatását.

Növelte a betegek bizalmát, így a forgalmat az is, hogy valóban kitűnő szakorvosi gárda rendel, tehát nem kell feltétlenül Fehérvárra, Tatabányára és Budapestre buszozni, vonatozni szakorvosi rendelésre.

Az egészségügyi központ megújuló épületében orvostechnikai eszközök parkjának bővítésére is szükség lesz a készülő nappali sebészeten és a több kórtermes nappali kórházban. Az alapítvány az ebben való segítséget is feladatának tekinti. Az igazgató elmondja: 2 db altatógépre, 2 db műtőasztalra, 2 db műtőlámpára, sterilizálóra, sebészeti kézi műszerekre lesz szükség és rengeteg más létfontosságú orvosszakmai eszközre.

- Bízom benne, hogy nagy változást lehet elérni az önkormányzattal való közös és megfeszített munka révén - zárja tájékoztatását Dr. Balogh Gyula igazgató és hozzáteszi: - 2004 óta minden rendelőre vonatkozó előterjesztést a testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatott, amely a városvezetés elkötelezettségének és a bizalomnak biztos jele. A bizalom sok más mellett a jó csapatmunka alapja, ettől függ a szakmai körültekintésen túl, hogy az együttműködők mit tudnak letenni az asztalra.

Az alapítványról további információkat talál itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!