Bicske

2016.08.13. 15:55

A rendőrnő főleg kémregényeket ír

Megrögzött kémregényíró, köztes állapotban. Müllner Nikolett magánkiadású könyvei a számítógépen várják nyomtatásukat, bár eredetileg kézzel vetették igazi papírra őket.

Zsohár Melinda

A bicskei rendőrlány katonai kémelhárítási története, a Zvezdocska 2015 novemberében jelent meg nyomtatásban. Szerzőjének a köztes állapot azt jelenti, hogy nem meghatározható a kész mű nyomtatott példányszáma, mert mindig annyit nyomnak, amennyire elegendő pénz áll rendelkezésre. Müllner Nikolett így is nagyon boldog, mert gyerekkora álma vált valóra a kézzel fogható könyvek születésével - negyvenen éppen túl. Álnéven ír, ő Melinda Ivanov, s ezzel elárulja, hogy az oroszos vonal ejtette rabul, amikor a katonai krimi műfaját választotta témául.

Több mint húsz éve kezdődött az írás szenvedélye Nikolettnél, de érdekes, hogy amikor kortársai belebódultak a számítógépbe, ő makacsul kézzel rótta a sorokat a nagyalakú spirálfüzetekbe. Írt és írt, rengeteget, lényegében állandóan. Ötévesen közölte szüleivel, hogy ő márpedig rendőr lesz, innen eredeztethető tehát a fegyveres szervek, a bűnügyi és kémelhárítós históriák iránti rajongása, amit ötvözött grafomániájával. A bicskei Vajda János Gimnáziumban érettségizett, s a kézírásról ekkor átváltott a mechanikus Optima típusú írógépre, aminek a hangja géppisztolykattogásnak tűnt a számítógép hallhatatlan írásmódja mellett. Szakma kell, mondta édesapja, s Nikolett a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi kapitányságán kezdte meg rendvédelmi pályafutását adminisztrátorként. Polgári alkalmazottként kezdte, következett a közrendvédelem, majd a rendőr-szakközépiskola, mert ő vizsgáló akart lenni! A pontosítás kedvéért: a rendőr járőr helyszínel, jelentést ír, a nyomozó összeszedi a kirakós darabjait, a vizsgáló pedig kirakja. Nikolett rakta ki.

Budapesten a testi sértés és a nemi erőszak volt a szakterülete, majd 1998-tól Bicskén szolgált. Rendkívüli haláleseteknél helyszínelt, betörési sorozatoknál, testi sértéseknél. Hihetetlen, de a vékony, csöndes lány az élet sötét oldalát látta nap mint nap, bírta a gyűrődést, de lemondott gyerekkori álmáról. Közben férjhez ment, elvált, súlyos megpróbáltatásokat vészelt át, s persze írt, a fióknak. Két éve találkozott egy szintén bicskei hölggyel, aki verseket ír, annak megmutatta a Zvezdocska kéziratát, az pedig továbblendítette egy kiadóhoz.

Militarista ferdülési hajlamom van - mondja önironikusan, ez a téma ragadja meg a fantáziáját. Szakmai tanulmányokat folytat, leginkább az interneten, s bár leszerelt a rendőrségtől, a bevándorlásiaknál dolgozik, marad a kémelhárítós amazonok témakörében. Katonai szakszavak, harci eszközök, fegyvernemek, fegyverek, katonai akciók - hitelesen kell a könnyű kémregényekben is tálalni mindezt. Például milyen színű az orosz álcaruha? Vagy épp az amerikai, iraki Kommandós kézikönyveket bújik, sok filmet néz a témában, s fantáziáját ugyancsak szabadjára engedi.

A bicskei két világháborús emlékműnél - tisztelgés a katonák előtt. Nikolett ismeri a katonai szakszavakat, a harci eszközöket, fegyvernemeket

Melinda Ivanov kicsit ő maga, belehelyezkedik kitalált történeteibe, s ugyanő egy kicsit Zvezdocska, azaz csillagocska, a főszereplője azonos című könyvének. Az idén megjelent kétrészes Hótündér egy női katonai elit alakulat felderítőiről szól, 2019-ben, a jövőben játszódik egy NATO-Oroszország háború idején. Az Ocsi csornije a katonai kémelhárítás munkájába enged betekintést Melinda Ivanov stílusában. Úgy kezdődik, hogy egy régi orosz laktanyánál halott fiatal nőt találnak, s megindul a nyomozás. A főszereplő a fekete szemű kozák nyomozó. Sok párbeszéd, sodró történetfűzés, szerelem, érzések, indulatok fűszerezik a látszólag férfias tematikát.

Azért másfelé is kirándult azokban a teleírt spirálfüzetekben. Az általa kitalált fantasy a távoli jövőben játszódik, a droen nép birodalmában. A Zengővár boszorkánya három füzetben rejtőzik, a magyar népmesék és hagyományok jelképrendszerét használja gazdagon, s persze ennek a főszereplője is nő. A boszorkány kilenc füzetben lapul.

Az írás meditáció - mondja Müllner Nikolett, aki nem veszíti kedvét. Várja, hogy keressék a könyveit és azok kibújhassanak az internet magzatvizéből a kézbe fogható nyomtatványok világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!