Bicske

2015.03.15. 19:00

A szovátai és a bicskei diákok együtt idézték meg a márciusi forradalmat

Székelyruhás diákok együtt idézték meg a márciusi forradalmat bicskei társaikkal. A szovátai gimnazisták a Határok nélkül pályázat segítségével érkeztek ünnepelni.

Zsohár Melinda

A magyar és a székely himnusz másként szólt ezúttal, mint máskor. A zsúfolásig megtelt művelődési házban a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola tanulói, a helyi Prelúdium Művészeti Iskola kisdiákjai és a vendég szovátai Domonkos Kázmér Gimnázium és Szakközépiskola növendékei énekelték együtt a közönséggel. A jellegzetes székely népviseletben sorakozó lányok látványa megemelte a márciusi ünnep fényét és jelentőségét. A szovátai fiatalok pénteken érkeztek, szombaton sok közös programon vettek részt, március 15-e pedig különösen emelkedett hangulatban telt. Pillanatok alatt szövődtek barátságok, mondta el Nagy Izabella Melinda, a bicskei intézmény igazgatója. Vass Katalin tanárnő vezetésével negyven szovátai gimnazista kerekedett fel, hogy az anyaországban ünnepeljen. A bicskei diákok a júniusi Trianon-évforduló idején adják vissza a rokonlátogatást. Kincses Enikő szovátai tanárnő, Vass Júlia és Szilágyi Mónika kolléganőivel együtt egyengette a közös műsor próbáit.

A szovátai diákok gyönyörű viseletükben adtak műsort (Fotó: Adravecz Tamás)

A városi megemlékezésen Bálint Istvánné alpolgármester beszédében megidézte az elődöket, s párhuzamot vont a mai viszonyokkal. A mai nemzeti zászló már nem véráztatta lobogó, a törvény, az erkölcs és a szolidaritás olvasható láthatatlanul a piros-fehér-zöld vászon sávjain. Ám az akkori ifjak forradalmi ereje, az 1848-as radikális generáció által megragadott pillanat nyomán zajlottak megrendítő változások, s az utána következő történelmi megpróbáltatásokhoz is ők adtak erőt a szabadságért küzdő nemzedékeknek. Az ünnepség zárásaként a Kossuth-szobornál koszorúztak.

Címkék#Bicske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!