Bicske

2011.10.26. 13:09

A máltai cél előtt

Bicske - Két tizenéves bicskei fiú képviseli (csapatban) a diák atlétákat jövő márciusban Máltán, az ISF versenyén. Tatán tanulnak, barátok, a közös célok is összetartják őket.

Zsohár Melinda

A bicskei gimnázium szolgálati lakásában lakik Bodor András az édesanyjával, Márkó Szidóniával és fivérével, Áronnal. A tizenhat éves fiú szobájában a számítógép mellett gitár, elektromos zongora és dobfelszerelés mutatja, hogy a srácok miben utaznak, bár András egyik nagy és viszonylag új szenvedélyét, a futást éppen nem ezek jelzik. (Fivére, Áron 12. osztályos szintén az Eötvösben, s a tatai sportklubban - TSE - kosarazik.)
Szóval az a helyzet, hogy mind Bodor András, mind Szabó Gábor, a másik fiú, aki szintén Máltára utazik majd, cáfolják a sztereotípiákat! Sportolnak, de jó tanulók, András még zenél is, mégis inkább titkolná, nehogy azt higgyék, dicsekszik! Most azért tartózkodik itthon, Bicskén, mert kicsit meghűlt, Gábor viszont Tatán van, az Eötvös József Gimnáziumban, nélküle beszélgettünk. András a kéttannyelvű osztály tizedikese, Gábor az Arany János tehetséggondozó program keretén belül jár ugyanoda. Ragyogóan sportol, több ágban is, két lánytestvére van. A régi bicskeiek ismerik anyai dédapját, a nevezetes Kékesi kéményseprőt, akinek nagy házában lakik ma is a család, a régi malom mellett.
András ugyan átvitt értelemben elég messziről futott már Bicskéig is, Erdélyből települtek át az anyaországba. Édesanyja a bicskei gimnáziumban tanít angolt és magyart, Sepsiszentgyörgyről érkezett ide két fiával. A szülők elváltak, az édesapa Hollandiában él, de jó a kapcsolat gyermekeivel. Tatára a kéttannyelvűség miatt jelentkezett András, s Gábor barátjával ott öregbítik a bicskei fiúk jó hírét.
- Kedvencem a történelem, a művészettörténet, s a kémia - mosolyog András, mert e kijelentéssel mindig meglepetést okoz. Neki a humán és a reál tárgyak is mennek, akárcsak Gábornak. - A zongorát Németh Tatjána tanárnő szerettette meg velem, a történelem a háborús dokumentumfilmekkel hozott össze. A futásban Kovács András tanárom fedezett fel Tatán - mondja.
S hogy mi is ez a máltai kaland? Kétévente rendezik  meg az International Schools Sport Federation (ISF) versenyt, nemzetközi diákcsapatokkal. Jövő március 25-30. között Máltán kerül rá sor, Magyarországról a tatai Eötvös fiúcsapata nyerte el a részvételi jogot rá, s egy szombathelyi iskola lánycsapata. Most az 1995-96-97-es születésűek mehetnek, a cél megvan, de Gábor elárulja, hogy még támogatókat keresnek az utazáshoz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!