Bicske

2014.04.05. 14:49

Megújult a csabdi udvarház-óvoda

A romantikus helyszínen álló régi-régi udvarház óvodaként működik 1971 óta. Pályázati pénzből és az önkormányzat révén kibővült és megújult a patinás épület.

Zsohár Melinda

Csabdi rendkívül szép fekvése miatt tetszetős település: közel van Bicskéhez, s a főutakhoz, mégis csöndes, nyugalmas, s egyre népszerűbb. A falu közepén álló 170 éves egykori udvarházat újították fel és bővítették ki 45 millió forintos beruházás révén. Az ünnepélyes avatón az óvodások adtak műsort, a verőfényes udvaron. Körben dombok, szomszédságban a templom, a mélyedésben fekvő épület és környezet védett, biztonságos, bizalmas légkört áraszt. A modernizálás ellenére igyekeztek stílusban tartani a hangulatos házat, a fagerendás folyosó és a piros cseréptető őrzi a múlt üzenetét.

Fotó: Zsohár Melinda

Tankó Károly polgármester és testülete nehéz időszakon vannak túl, a község adóssággal, pénztelenséggel küszködött az elmúlt években. Saját erejükből és kormányzati támogatással jutottak túl a nehézségeken, már tervezni is mernek. Az alcsútdobozi Háromhárs óvoda csabdi helyszínű Napraforgó óvodája a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton 26,5 millió forintot nyert el, az összeget 18,5 millióval toldotta meg az önkormányzat. (Az óvoda kistérségi fenntartású, ezért a bonyolultnak tűnő elnevezés.)

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, bicskei polgármesterként a Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás elnökeként is üdvözölte az intézményt, ahol végre új csoportszobát is tudnak nyitni, s tágas tornaterme lett. A vezetőnő, Papp Imréné óvodásként mondott verset a csabdi óvoda alapításakor, 1971-ben, még kicsi Annaként – idézte meg a személyes emléket. Csabdi önkormányzata más területen is előrelépett: kitisztították a Szent László-patak medrét, felújították a kopott polgármesteri hivatali épületet, s külsőleg renoválták az iskolát, takarítják az erdei utakat. A katolikus pap és a református lelkész megáldották a megújult gyermekintézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!