Bicske

2013.04.03. 09:40

Mozgó könyvtár a megrögzött olvasóknak

Két esztendeje indult meg a mozgókönyvtári szolgáltatás a Bicskei Nagy Károly Városi Könyvtár és környékbeli községek együttműködésével.

Zsohár Melinda

Újabb öröm az a Gutenberg galaxis elkötelezettjeinek: mégis kell a könyv! 2011. márciusában kötött együttműködési megállapodást a szolgáltató Nagy Károly Városi Könyvtár nyolc településsel, amelyben frissítették, korszerűsítették a meglévő állományokat  számolt be a kezdeményezésről Endrédiné Szabó Erika igazgató. Kiegészítő szolgáltatásként létrehozták a mozgó könyvtárat, amelyet Venczelné Börcs Szilvia szakember irányít, s maga vezeti a kistérségi autót is a meghatározott napokon adott településekre. A központi támogatást a kistérség kapta meg, majd településekre lebontva hajtották végre a bővítést, fejlesztést.

Venczelné Börcs Szilvia,  a bicskei  könyvtár mozgókönyvtárosa és az óbarki szolgáltatóhely könyvtárosa, Koltayné Ulrich Tímea (Fotó: Endrédiné Szabó Erika)

Mányon a csaknem egymillió forintból új bútorzatra is futotta - mondta el Ugron Zoltán polgármester, s felújították a meglehetősen lerobbant helyiséget is. Szinte a nulláról indultak újra Bodméron, de Száron és Óbarkon is Csipkerózsika-álmát aludta a valaha oly fontos kulturális intézmény. Nem egészen a régi módon zajlik a kölcsönzés, hiszen könyvtárközi kapcsolatokon keresztül a különleges és ritka könyvek beszerezhetők, amit a mozgó könyvtáros kiszállít.

Az elöregedett, leapadt állományt is jelentősen bővítették, Tabajdra a napokban viszik ki a most vásárolt 250 új kiadványt. A központi regisztráció Bicskén is rendelkezésre áll, innen megtudhatják Bicske, Felcsút, Gánt, Csabdi, Mány, Bodmér, Óbarok, Újbarok, Szár, Vál és Tabajd könyvtárosai,  hol található a számukra áhított könyv. A modern információhordozók korában is népszerű a könyv, de a közkönyvtárak korszerűsítése, frissítése ehhez elengedhetetlen. Jelenleg a törvény úgy rendelkezik: a megyei könyvtárak szervezik és felügyelik a mozgó könyvtári szolgáltatást, e központ kapja a normatív támogatást. A napokban kötik meg az új szerződést a felek között Fejérben is, s folytatódik a Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulásban népszerű kezdeményezés, amely a kis településeken is kiszolgálja a szak- és szépirodalommal a helybélieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!