Bicske

2011.12.07. 05:35

Együtt egy vasárnap este

Gánt - A környék legmeghittebb adventi gyertyagyújtásai zajlanak itt - ezzel a mondattal csábítottak a településre, ahol idén sem maradhatott el a fűszeres forralt bor és az ajándék bögre.

S. Töttő Rita

- Amikor meghívtak ide, megkérdeztem, hányan élnek Gánton. Kiderült, hogy valamivel több, mint ötszáz ember lakja, s akkor kicsit megrémültem. Alcsúton ugyanis, ahol élek, ennél jóval többen vagyunk, mégis alig tizenöt-húsz ember szokott eljönni az adventi ünnepségünkre. Féltem, hogy épp ezért aligha lesznek itt több mint öten - ezekkel a szavakkal kezdte előadását Mészáros János amatőr operaénekes a templomban, utalva ezzel arra, mennyire meglepődött, amikor ennyien eljöttek az eseményre. Nem véletlenül voltak annyian, hogy sokan még a templomba sem fértek be. Az estébe hajló gyertyagyújtás ugyanis valóban olyan családias, mint kevés helyen. A helyiek süteményt sütnek, s kínálják mindenkinek,  fűszeres forralt bort főznek, amelyet a saját maguk által készített bögrében adnak az átfagyott vendégnek. A fehér poháron ez áll: Gánti Advent 2011, s ugyanez németül is. A sváb hagyományok azonban nem csak itt mutatkoztak meg, de a német karácsonyi énekekben is, amelyeket kicsik és idősek egyaránt együtt dúdoltak a kórussal.  A hangulat tényleg összehasonlíthatatlanul meghittebb itt, mint mondjuk egy nagyvárosban. S persze nem csak azért, mert körbeölelte a tömeget  az éjre  ereszkedő  ködfátyol...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!