A görögség zászlóshajója

2017.09.21. 13:05

Beloiannisz első emberével is találkozott Ciprasz

BUDAPEST A WHO konferenciára érkezett görög miniszterelnök nem csak Orbán Viktor miniszterelnökkel, hanem a nagykövetségen Beloiannisz polgármesterével, Papalexisz Kosztasszal is találkozott.

Civil tudósítónktól

Nemrég Magyarországon járt Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök. A WHO konferenciára érkezett, és egynapos látogatása során fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök is. Munkaebédjükön részt vett Koranisz Laokratisz, a görögség parlamenti szószólója, Beloiannisz díszpolgára is, ahol tájékoztatták a vendéget Beloiannisz község fejlesztéseiről, a települési tervekről.

Ezt követően Ciprasz honfitársaival is találkozott a görög nagykövetségen. A találkozón részt vett Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere, akitől személyesen érdeklődött a miniszterelnök a görög falu lakosságáról, az aktualitásokról. Megjegyezte: arra kérte kollégáját, Orbán Viktort, hogy úgy vigyázzon erre a falura, mint a szeme fényére.

Üdvözölte a falu görög és magyar lakosságát, mély tiszteletét fejezte ki a görög identitás megőrzéséért és elismeréssel nyilatkozott a beloianniszi hagyományőrzésről. Azt mondta, Beloiannisz a görögség zászlós hajója, amire Görögországban mindig odafigyelnek. Előzménye ennek a találkozónak (és megerősítése a gesztusnak) az a márciusi találkozó, amikor a peloponnészoszi Amaliadában avatták fel a Nikosz Beloiannisz szülőházában kialakított múzeumot, amelyen szintén személyesen jelent meg Ciprasz miniszterelnök, és találkozott a magyar település küldöttségével. A múzeumban bemutatják azt a falut is, az egyetlent Európában, amely az ötvenes években a görög menekülteknek épült, és amely felvette a görög szabadságharc jelentős alakjának, Nikosz Beloiannisznak a nevét.

Boka Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!