Belföld

2009.10.07. 15:00

Zuschlag-per: aránytalanul nagy támogatás civil szervezeteknek

FMH - Az egykori, ifjúsági ügyekért felelős minisztériumtól és a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramból is jelentős támogatást kaptak a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó, a vád szerint nem működő szervezetek. Erről a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján meghallgatott tanúk beszéltek.

feol.hu

Az egyik tanú vallomása szerint az átlagnál jóval magasabb összegű egyedi támogatást kaptak a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek 2002 és 2006 között, az akkori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól és utódjaitól. 
Az egyedi kérelmekről Ocsovai Tamás akkori helyettes államtitkár döntött, akinek volt pénzkerete a civil szervezetek közvetlen támogatására - mondta a tanú, aki Ujhelyi István elnöksége idején a Fibisz elnökségi tagja volt, majd Ocsovai Tamás beosztottjaként a minisztériumban dolgozott.
A tanúnak tudomása volt arról, hogy Zuschlag János civil szervezetekből álló hálózatot működtetett, amelyről azonban a nyomozati szakban történt kihallgatásakor megjegyezte: senki sem látta azoknak a szervezeteknek a tagjait.
A tanú elmondta: aránytalanul sok esetben nyújtottak be egyedi támogatási kérelmet a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek, és az átlagnál jóval nagyobb összegű támogatást kaptak.
A tanú szerint köztudomású volt, hogy mely szervezetek tartoznak Zuschlag János érdekeltségi körébe, annak ellenére, hogy egyiken sem szerepelt az elsőrendű vádlott neve.
    
A szerdai tárgyalási napon délután kihallgatott tanú vallomásából kiderült: egyes civil szervezetek nagyobb összegű támogatást kaphattak a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsához benyújtott pályázatokon, ha cserében támogatták a minisztérium által preferált szervezeteket
A GYIA-tanács ülése előtt a civil oldal szóvivőjével, Prácser Lászlóval (a kilencedrendű vádlottal) egyeztetett Ocsovai Tamás, aki akkor az ifjúsági ügyekért is felelős minisztérium helyettes államtitkára volt, és arra kérte, hogy támogassa a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatait - mondta a tanú, aki 2002-től 2006-ig az Ifjúsági és Sportminisztériumban, majd jogutódjainál dolgozott szakreferensként.
Prácser László kilencedrendű vádlott elismerte, hogy a GYIA-tanács ülése előtt "valóban felmerült az, hogy a támogatásért cserébe a  civil oldal felvállalja a kormányzati oldal előterjesztését".
Zuschlag János is megszólalt és megerősítette, hogy a pályázatok elosztása előtt széleskörű egyeztetés volt a civil oldal és a kormányzati oldal között.
"Az nem igaz, hogy ez arra a hat-hét szervezetre irányult, amivel engem összefüggésbe hoznak" - tette hozzá.
    
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.
A per október 13-án tanúkihallgatásokkal folytatódik.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!