Belföld

2007.05.26. 02:29

Zászlós boruk a zengő

Székesfehérvár - Harminc bor- és két pálinkarend delegált lovagjai találkoztak a kirá-lyok városában, ma pedig Velencén folytatódik a borbarátság, vasárnap Agárdon fejeződik majd be.

Zágoni Erzsébet

A megyeháza olyan épület, amelynek ha átlépjük a főbejáratát egy olyan pokli nyári napon, mint a tegnapi volt, enyhet adó hűvöse valóságos felüdülés. Ami pedig a rendezvényt illeti, szemnek, fülnek egyaránt kedves, a záró borkóstoló okán pedig a szájnak is jutott jótékony inger. A Hegedűs pincészet különböző évjáratú zengőiben fürdethették ízlelőbimbóikat a hölgyek és urak Renner László főborász kalauzolásával.

Mi végre a magyar borrendek Fejér megyei honfoglalása? Legalább két oka van ennek: a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend fennállásának 5. évét ünnepli, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, amely már 30 éve működik, városunkban tartotta ünnepi kongresszusát. A színpompás öltözetű borrendek bevonulása után Csurgai Horváth József köszöntötte a megjelenteket, köztük a rendezvény fővédnökét, Gombaszöginé Balogh Ibolyát, a megyei közgyűlés elnökét, a házigazdák: a fehérvári és a velencei borlovagok képviselőit.

Azurák Mihály borvers-írónak adta át a szót. Ezután a fővédnöki megnyitó következett. Az elnök asszony utalt arra a tévhitre, hogy a bor férfidolog, hiszen ő maga is borbarát, és akadt a teremben még néhány hozzá hasonló, de kétségtelen, a férfiak fölényes többségben voltak. A borrendi mozgalom értékei között nagyra tartja a kulturált fogyasztás népszerűsítésében és a minőség tiszteletében megmutatkozó eredményeket, és hangot adott annak a reménynek, hogy a borlovagok megvédik a magyar bor tisztességét, minőségét. Márai-bölcsességgel is meg-ajándékozta a vendégeket, lényege: szeretni kell az életet, minden más hiúság.

Raffai Józsefné, a hajdani öreghegyi hegybíró Anna lánya megfújta édesapja kürtjét, amely 1956-ig szólt, adott jelzéseket Fehérvár szőlőhegyén. Dr. Terts András, a MBOSZ elnöke köszöntötte a jubiláló borlovagokat és a másik házigazdát, a velencei Szent Benedictus Borrendet, akik összefogtak a borbaratság érdekében, és 3 napig látják vendégül az ország harminc bor- és két pálinkarendjének delegáltjait. Gazdag programokat, szép borokat, jóféle pálinkákat kínálnak a népes vendégseregnek. Terts úr megjegyezte: Fejér megye reprezentációja jó a szövetségben, Mór, Csókakő, Fehérvár, Velence és Adony ad borlovagokat az országnak.

Bognár Zoltán nagymester az eltelt öt év fontosabb eseményeiről tájékoztatta a konferenciát, majd filmes beszámolót láthattak a rendtársak. Vincz József elmesélte a Noé-hegyi legendát, a városi levéltár igazgatója, a borrend ceremóniamestere pedig 12 tanulmányt tartalmazó kétkötetes kiadványról beszélt, és a fehérvári szőlőhegy történetéből adott ízelítőt. Ezután a móri borrend ajándékát, Simon M. Veronika borlovaghölgy Szent Istvánt ábrázoló festményét leplezték le, Tálos Tamás adta át nagymester társának.

A megyeházáról átvonultak a püspöki palota udvarára, ahol Spányi Antal megyés püspök megáldotta a rendek zászlós borait, majd megtekintették a könyvtár híres ritkaságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!