Belföld

2011.07.05. 15:06

Volt titkosszolgálati vezetők - Gyurcsány: ha hamis a vád, Orbán belebukik

Gyurcsány Ferenc szerint elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor nem tudott előzetesen a volt titkosszolgálati vezetők meggyanúsításáról és őrizetbe vételéről. A szocialista politikus keddi Facebook-bejegyzésében azt írta: ha a kémkedés vádja elbukik, "vége a legfőbb ügyésznek, az ügyészség teljes vezérkarának, a kormánynak és a kormányfőnek".

MTI

Gyurcsány Ferenc kifejtette: Szilvásy György egykori titokminiszter, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) korábban vezető Galambos Lajos és Laborc Sándor őrizetbe vétele nem történhetett meg Polt Péter legfőbb ügyész jóváhagyása nélkül. Véleménye szerint azonban "Polt Orbán hűséges társa, politikájának eszköze, nem önálló ember, hanem a forradalom katonája, a vezénylő tábornok alázatos követője", így a gyanúsításokról a miniszterelnöknek is tudnia kellett.
A korábbi kormányfő szerint mostantól három lehetőség van. Az első, hogy a bíróság kimondja: Szilvásyék kémkedtek. "Ebben az esetben az érintettek örökre el fognak tűnni a magyar politikából, környezetük pedig jelentős sérülést fog szenvedni. (...) Ha tisztességes eljárás végén ez lesz az eredmény, mindenki megérdemli a sorsát" - írta Gyurcsány Ferenc, hozzáfűzve ugyanakkor, biztos benne, hogy Szilvásy nem kém. "Ugyanezt gondolom Laborcról is. Galambost nem ismerem eléggé. De annyit tudok, hogy évtizedek óta szolgálta hazáját. És csak akkor kételkednék tisztességében, ha ezt megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá. Márpedig a nyomozási bíró azért nem rendelte el Galambos előzetes letartóztatását, mert a bemutatott bizonyítékok ehhez nem szolgáltattak kellő alapot" - fogalmazott.
Gyurcsány Ferenc szerint a második lehetőség, hogy az ügyészség gyanúja csak részben igazolódik, és "egy félreérthető helyzetért áldozták fel a magyar nemzetbiztonság hazai és nemzetközi presztízsét, az érintettek tisztességét."
"Ha így alakul, annak súlyos következményei lesznek a kormány oldalán, nem biztos, hogy belebuknak, de az igen, hogy kiiratkoznak a demokratikus erők világából" - olvasható a bejegyzésben.
A miniszterelnök szerint a harmadik forgatókönyv, hogy a vád elbukik. "Akkor vége a legfőbb ügyésznek, az ügyészség mai irányítási, felügyeleti rendszerének, az ügyészség teljes vezérkarának, a kormánynak és a kormányfőnek. Akkor bebizonyosodik, hogy Orbán és rendszere mocskos játszmát, koncepciós eljárást indított politikai riválisaival szemben" - írta Gyurcsány Ferenc, megjegyezve, a kormány és a legfőbb ügyész elemi érdeke, hogy "előálljanak a farbával, mert amit eddig mutattak, az édes kevés". "Ha így folytatják, akkor ebbe az ügybe bele fognak bukni" - vélekedett a szocialista politikus.
Kitért arra is, hogy szerinte Orbán Viktor az elszámoltatással ki akarja elégíteni "felheccelt választói igényét, akik politikai értelemben vért akarnak látni". "Orbán bajban van. Én nem vagyok börtönben, pedig megígérte. Európa eközben megvetéssel néz a miniszterelnökre. (...) Új botrány kell" - összegzett Gyurcsány Ferenc.
A kémkedéssel gyanúsított Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány korábbi titokminiszterét a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa hétfőn szabadlábra helyezte. Mivel az ügyész fellebbezett, a döntés nem jogerős. Szilvásy Györgyöt - akit bilincsben vezettek a tárgyalóterembe - péntek éjszaka vették őrizetbe; a Gyorskocsi utcai börtönben tartották fogva.
Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét múlt kedden gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kémkedéssel gyanúsított egykori vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezték.
Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, az NBH egykori főigazgatóját is. A sajtóértesülések szerint bűnpártolással gyanúsított volt titkosszolgálati vezető előzetes letartóztatásáról kedd délután dönt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!