Belföld

2009.06.22. 04:46

Vizi E. Szilveszter szerint a Bajnai-kormány célja a kutatás-fejlesztés támogatásának megszüntetése

FMH - A Bajnai-kormány tönkreteszi a jövőt, nem érdekli, mi fog történni ebben az országban - mondta a Magyar Hírlapnak Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke annak kapcsán, hogy a kormány nem kívánja támogatni a kutatás-fejlesztést.

feol.hu

Vizi E. Szilveszter azt mondta: a K+F kasszába körülbelül 20-25 milliárd forintot fizetnek be a vállalatok, a kormánynak ugyanennyit kellene hozzátennie. A forrás megvonásának a következménye, hogy a költségvetésből kutatás-fejlesztésre fordított eddigi egyszázalékos aránynál is kevesebb lesz a támogatás. 
Emlékeztet: már az Országgyűlés előtt van az a kormány-előterjesztés, amely hatályon kívül helyezi a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvénynek az állami befizetés mértékéről szóló passzusát. 
A tudós arra hívja fel a figyelmet, hogy míg az EU-ban 1,92 százalékot fordítanak átlagosan az államok innovációra, s ezt az arányt akarják három százalékra emelni. Ezzel szemben Magyarországon az K+F állami támogatásának megszüntetése a cél.
Vizi E. Szilveszter szerint a kormány ésszerűtlenül próbálja összekaparni innen-onnan a pénzt a hiány csökkentésére. Nem így kell kezelni a válságot - jelentette ki a Magyar Hírlapnak.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!