Belföld

2011.07.20. 15:40

Vihar: károk országszerte

Országszerte fákat és kéményeket döntött ki, tetőket bontott meg, vezetékeket rongált meg szerdán a vihar; több településen nincs áramszolgáltatás, egyes szakaszokon nem járnak a vonatok, számos helyen a felhőszakadások miatt szivattyúzzák a vizet, néhol a gázvezeték is megsérült.

MTI

Az ország keleti felének nagy részén narancssárga riasztás van érvényben, elsősorban a nagy mennyiségű eső és a várható viharos széllökések miatt. A figyelmeztető előrejelzés szerint éjfélig Észak-Magyarországon és az Észak-Aldöldön a heves zivatarok miatt akár a piros riasztás is érvénybe léphet a következő órákban.

A kedd éjszakai és a szerdai vihar országszerte jelentős károkat, a közlekedésben pedig fennakadásokat okozott a vasútvonalakon; a villámcsapások és a fakidőlések miatt több szakaszon jelenleg is áll a vonatforgalom.
 Kisdi Máté a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy Budapesten a tűzoltókat 11 óráig ötvenszer riasztották, a leginkább fakidőlésekhez, vízszivattyúzáshoz kértek tőlük segítséget.    

Pest megyében a szerda délelőtti vihar Nagykőrös környékét sújtotta a leginkább. A viharos szél következtében fák dőltek a 441-es főútra, ezért a Cegléd és Nagykőrös közötti szakaszt lezárták, a forgalmat elterelték – közölte a katasztrófavédelem. Petróczi Tímea szóvivő elmondta: a szél megbontotta egy nagykőrösi iskola tetőszerkezetét is, a Petőfi Sándor Általános Iskolában táborozó mintegy száz gyereket átköltöztették. Délig mintegy kétszáz esetben kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a megyében.
   
Az ország nyugati felén, a Veszprém megyei Balatonalmádiban a rendkívüli esőzés miatt leomlott egy támfal és megsérült a gázvezeték. A Dózsa György utcát lezárták, a szakemberek dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán - közölte Kővári László, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. A szerda hajnali és reggeli felhőszakadás következtében egy patak kiöntött, a víz több kertet és pincét elárasztott, a tűzoltók 20-25 háznál szivattyúzták a vizet.
   
Hajdú-Bihar megyén is végigsöpört a vihar. A tűzoltók Debrecenben, Balmazújvárosban, Berettyóújfaluban, Egyeken, Hajdúnánáson és Hajdúszoboszlón dolgoznak a károk elhárításán - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. Hajdúszoboszlón egy húsz méteres fa leszakadt ágait az alatta húzódó elektromos vezetékek tartják. A tűzoltók biztosították a helyszínt, jelenleg az áramszolgáltató munkatársait várják, hogy áramtalanítsák a vezetékeket. Dél óta 28 helyszínre vonultak ki a tűzoltók a megyében, de a szám percről percre emelkedik.
   
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig 25 káresetről érkezett bejelentés. Rinyu Zsuzsanna, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt mondta: itt is elsősorban fakidőlésekhez, vezetékszakadásokhoz riasztották a tűzoltókat. Mezőkövesdnél az általános iskola tetejét rongálta meg a vihar, de érkezett bejelentés Füzesabonyból és Miskolcról is. A miskolci tűzoltóságnak eddig hat riasztása volt.
   
Heves megyében, Visontán távvezetéki üzemzavar miatt automatikusan leállt a Mátrai Erőmű két blokkja szerda délelőtt, miután a vihar megrongálta a villamos vezetékeket és az erőmű nem tudta eljuttatni az áramot a felhasználókhoz - közölte Korcsog Béla, a társaság médiareferense. Tari Gábor, a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavir vezérigazgatója elmondta: a két mátrai blokk kiesése ellenére van elég áram, egyensúlyban van a magyar villamosenergia-rendszer. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Eger, Gyöngyös és Heves térségében mintegy 100 riasztást kaptak a tűzoltók, a viharos szél fákat döntött ki, házak tetejét rongálta meg.
   
Az EDF Démász szolgáltatási területén, Bács-Kiskun és Pest megyében 85 településen, mintegy 70 ezer fogyasztónál okozott áramkimaradást a vihar. Kezdetben az áramkimaradások mintegy 70 ezer ügyfelet érintettek, kora délután 31 ezer háztartásban nem volt még áram. Baján, Szabadszálláson, Kiskőrösön, Kecskeméten, Cegléden és Nagykőrösön nagy erőkkel - összesen 112 szerelőcsapattal - folyik a hibák felderítése és kijavítása. A cég több helyen aggregátorok segítségével biztosítja az villamos energiát.
   
Bács-Kiskun megyében eddig 120 káresetet jelentettek. Kecskeméten az orkánerejű szél szerda délelőtt fákat döntött ki. Gyapjas János tűzoltó százados tájékoztatása szerint fák dőltek autókra, sínre, villanyvezetékekre, épületek rongálódtak meg, egy helyen egy tűzfal is megdőlt. Baja, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskunfélegyháza térségéből is közlekedési nehézségekről érkeztek információk. A térségben a mobiltelefon-hálózatok egy ideig nem működtek.
   
Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyének a szélét a hidegfronttal egy úgynevezett szupercella érintette; a hirtelen támadt erős szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki, áramvezetékeket tépázott meg, közlekedési jelzőlámpákat szaggatott le. Több épületen megbontotta a vakolatot és a tetőzetet, a törmelék gépkocsikat rongált meg. Az erős, óránként 100 kilométeresnél is erősebb szél mintegy 20 percig tombolt Szolnokon - tájékoztatott a katonai repülőtér meteorológiai szolgálata. A katasztrófavédelem közlése szerint a viharos szél az egész megyében okozott kisebb-nagyobb károkat, eddig 160 eseményhez riasztották a tűzoltókat. Több településen a szélvihart eső, jégeső kísérte, amely a szántóföldi növények és gyümölcsösök terméseiben is károkat okozott.
   
Békés megyében is zömében fakidőlésekhez riasztották szerda délelőtt a tűzoltókat. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, Tímár Tamás elmondta: a szélvihar miatt 11 esetben, többnyire műszaki mentés miatt vonultak ki a tűzoltók a megye hat településére, közöttük Békéscsabára, Szarvasra, Orosházára és Gyulára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!