Belföld

2009.09.03. 02:29

Várólista: a sérv sajog, a cérna szakad

FMH - Nem lehetetlen, ám nehéz: minimum életveszélynek kell fennállnia. Olvasónk esetében nem állapítottak meg sürgősséget. Azt panaszolja, hiába jelentkeztek fájdalmai, nem sorolták előbbre.

Móré Erzsébet

- A történetem azzal kezdődött, hogy egy éve epeműtéten estem át, a fehérvári kórházban operáltak, mert Móron már nem végeznek ilyen beavatkozást - meséli, majd így folytatja:

- A műtét után nem gyógyult be teljesen a seb, s később, szerintem ettől egy sérv alakult ki. Az orvosok elő is jegyeztek műtétre, mégpedig október 12-re. Idén májusban azonban fájdalmaim jelentkeztek, a háziorvosom táppénzre vett. Az a helyzet, hogy kamionsofőr vagyok, külföldön dolgozom, húst szállítok. Fájdalmak közepette nem tudok vezetni, negyven tonna áru van mögöttem... - mondja férfi.

A történetnek csak a közepén tartunk. Hogy folyamatosan táppénzen legyen, mindenféle vizsgálatra, még pszichiáterhez is elküldték olvasónkat, aki most kesernyés mosollyal mondja, hogy ott persze megállapították, azon a téren semmi baja.

De meséljen tovább ő:

- A múlt héten nagyon felerősödtek a fájdalmaim, újra elmentem a háziorvosomhoz, aki beutalt a kórházba. A sebészeti ambulancián megvizsgált a doktor úr, és azt mondta, nem indokolt a műtétet előre hozni, mert a sérv nincs kizáródva, nem áll fenn életveszély.

Előhúzza az ellátásáról szóló szakellátási papírt, amelyen ez áll: október 12-ére műtéti előjegyzése van hasfali sérv miatt. A sérve panaszos. Tekintettel a volumenkorlát miatt kialakult műtéti megszorításra - várólistára -, a műtétet korábbi időpontra előre hozni nem áll módunkban. Korábbi műtéti időpontját fenntartjuk, kizáródás esetén azonnali műtét. A diagnózis: hasfali sérv, kizáródás vagy üszkösödés nélkül - áll a papírokban.

- Negyvennyolcezer forint táppénzt kapok, mondanom sem kell, hogy ebből a rezsire sem futja - panaszolja az ötvenéves férfi, s még olyan megjegyzést is tesz, amit kicsit meg is bán:

- Most mondja meg, hát azt akarják, hogy az ember, ha megbetegedett, induljon egyenesen a temető felé?! 1977 óta vagyok gépkocsivezető, s most is dolgoznék, ha tudnék, de képtelen vagyok ilyen állapotban, fájdalom mellett a volán mögé ülni.

Aztán elnézést kér az indulatossága miatt.

Sajnálom és megértem, és tehetetlen vagyok. Panaszát természetesen továbbítjuk a kórház vezetésének is. Szabó Gabriella orvosigazgató-helyettes kivizsgálja a panaszt.

- A Fejér Megyei Szent György Kórház több év óta - a többi egészségügyi intézményhez hasonlóan, jogszabályi kötelezettségének eleget téve, az aktuális finanszírozási megszorításoktól függetlenül várólistát vezet. Ez egyes orvosszakmáktól függően különböző hosszúságú. A várólistán betegeink adott beavatkozáson belül automatikusan a következő szabad időpontot kapják. Ettől eltérés csak abban az esetben lehetséges, ha a betegnek más elfoglaltsága miatt nem megfelelő a kapott időpont - ekkor is csak későbbi időpontot tud felkínálni a rendszer. Az akutan (sürgősen) elvégzendő beavatkozások nem esnek a várólista körébe, hiszen bizonyos időn belül elvégzendő a beavatkozás. A sebészeti szakrendelésen dolgozó szakorvos kolléga kompetenciája a sürgősség megítélése. Az említett panaszos esetében nem látott sürgős műtéti ellátást igénylő eltérést, ezért nem hozhatta előbbre a műtét időpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!