Belföld

2009.10.22. 17:46

Ünnepségek a fővárosban

Október 23-án 19 óráig látogathatók az '56-os forradalom 53. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett lakossági programok a város négy forgalmas pontján. A nemzeti ünnep szokásos megemlékezései mellett este 18 órától az ország legnagyobb magyar "fényzászlója" lesz látható a Parlament Duna felöli homlokzatán.

feol.hu

Október 23-án reggel 9.30 órakor a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az ünnepi program a Kossuth téren. Az eseményen a közjogi méltóságok, a Diplomáciai Testület, a magyar egyházak és határon túli szervezetek tagjai, valamint az '56-os szervezetek képviselői vesznek részt. A Vértanúk terén 10.00 órától csendes megemlékezés keretében a közjogi méltóságok és az '56-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt, majd 11.00 órától az Ötvenhatosok terén felállított emlékműnél helyezik el koszorúikat. A koszorúzást az Ötvenhatosok terén egy rövid ünnepi műsor is kíséri majd.
Október 23-án 19.00 óráig látogathatók a lakossági programok a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Moszkva téren és a Nyugati téren. A helyszíneken korabeli járműkiállítás, élőszobor színház, dokumentumfilm-vetítés, óriásplakát fotókiállítás várja az érdeklődőket. A lakossági programokat az első három napon több mint 60 ezer érdeklődő látogatta meg. A programok közül a legtöbb látogatót a járműbemutató vonzotta, a 4 helyszínen kihelyezetett Csepel teherautó, Pobeda, Csajka kabriolet és más korabeli személyautók mellett a Corvin áruház előtt egy működésképtelen T-55-ös tankot is megtekinthetnek az érdeklődők. A lakossági megemlékezések mind a 4 helyszínen békésen zajlottak.
Október 23-án 19 órától éjfélig utoljára láthatók a lakossági programok helyszínein az óriás fényfestmények, melyeken az 1956-os forradalom, valamint a 1989-es rendszerváltás ismert pillanatai villannak fel. A képek fókuszában a történelmi események résztvevői - forradalmárok, egyszerű polgárok - állnak.
 Október 23-25 között este 18 órától éjfélig a Parlament Duna felöli homlokzatán lesz látható az ország valószínűleg legnagyobb, mintegy 400 méteres nemzetiszínű fényzászlója.
Október 23-án este 18.00 és 19.30 óra között az MTV az ünnepi műsor részeként mutatja be a Magyar Televízió és a Miniszterelnöki Hivatallal tavaly közösen meghirdetett Film-Szabadság-'56 elnevezésű forgatókönyv-író és ötletpályázat győztes alkotásaiból, ismert rendezők - Horváth Lili, Déri Balázs, Fazakas Péter, Seres Tamás és Spáh Dávid - közreműködésével készült hét kisfilmet.

MTI
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!