Belföld

2011.04.07. 09:22

Uniós támogatásokkal való visszaélés miatt indult nyomozás Gelsén

Európai uniós támogatásokkal való visszaélés miatt folytat nyomozást a Zala megyei Gelsén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága - tájékoztatta a NAV bűnügyi szóvivője csütörtökön az MTI-t.

MTI

Sárközi Alexandra közlése szerint a régiós bűnügyi igazgatóság Zala megyei vizsgálati osztálya március 23-a óta folytat nyomozást "jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntett elkövetésének gyanúja miatt" a gelsei önkormányzat által megpályázott uniós támogatásokkal való visszaélésekkel kapcsolatban.
A nyomozás a rendőrségen tett feljelentés alapján indult. Az abban leírtak nagy része a rendőrség hatáskörébe tartozó "hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás, magán- és közokirat hamisítás bűncselekmény elkövetésének gyanúját alapozza meg", ezért a NAV információja szerint a rendőrség is tovább nyomoz.
Az MTI érdeklődésére a bűnügyi szóvivő elmondta, hogy "a törvényi tényállás teljes körű tisztázása érdekében" a nyomozás azonnal megindult, de még csak a kezdeteknél tart.
A mintegy 1200 lakosú Gelse önkormányzata tavaly decemberben adósságrendezési eljárás megindítását kérte, amelyet a Zala Megyei Bíróság január 4-én rendelt el. A település gazdálkodását érintően kialakult csődhelyzet miatt a rendőrségen is feljelentést tettek, az önkormányzatnál pedig fegyelmi eljárást kezdeményeztek a korábbi körjegyző ellen, de ő december közepén lemondott tisztségéről.
Péter Márta, a Vectigalis Zrt. munkatársa, a település kirendelt pénzügyi biztosa március elején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint egymilliárd forintot meghaladó összegű követelést nyújtottak be a hitelezők az adósságrendezés alá vont önkormányzat ellen. A március 7-ei határidőig több mint hatvan hitelező jelezte az igényét: főként bankoknak, vállalkozásoknak, továbbá a települési intézmények beszállítóinak tartozik az önkormányzat.
A faluban az elmúlt évek során több milliárd forint értékű beruházás valósult meg, jelentős mértékű állami és európai uniós pályázati forrást használtak fel. 2008 elején nyílt meg a termálfürdő, a helyi általános iskolát 2010-re a térség legkorszerűbb intézményévé fejlesztették, illetve felújították a település központját is.
Gelsét húsz éven át Rácz József SZDSZ-es polgármester irányította, aki 2008-ig tagja volt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak is. Ez utóbbi tisztségéről azt követően mondott le, hogy - polgármesteri működésétől függetlenül - a Zala Megyei Bíróság jogerősen egy év nyolc hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt egy általa irányított, később felszámolt kft. ügyletei okán. A döntéssel a közügyektől nem tiltották el.
A korábbi települési vezető a tavaly őszi helyhatósági választásokon maradt alul a független Szegedi Ferenccel szemben. Az új polgármester 2009-ig alpolgármestere volt a falunak, a hat képviselő közül hárman az előző ciklusban is tagjai voltak a testületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!