Belföld

2009.08.27. 11:09

Újabb ügyészségi vizsgálatokat kezdeményez a Fidesz BKV-szerződések miatt

Újabb BKV-szerződések miatt fordul az ügyészséghez a fővárosi Fidesz-frakció - közölte György István, a párt fővárosi frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés ülésének szünetében tartott tájékoztatóján.

feol.hu

Hozzátette: egyúttal önkormányzati vizsgálatot szorgalmaznak annak megállapítására, hogy ezen szerződések kapcsán felvethető-e a BKV-t felügyelő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes (MSZP) felelőssége is.
György István kifejtette: ezúttal öt tanácsadói szerződés és egy személy foglalkoztatása kapcsán kérik az ügyészség állásfoglalását. Olyan tanulmányok ezek, amelyeket a Fidesz szakértői szerint bárki, akit az utcáról behívnak, egy órai munkával el tud készíteni. Ezért indokoltnak tartják a tanácsadói szerződések vizsgálatát jogszerűségi oldalról, vagy akár abból a szempontból is, hogy ütköznek-e ezek a jó erkölccsel.  
A politikus közölte, hogy a frakció további ügyekben is az ügyészséghez kíván fordulni. Leszögezte: a Fidesz-frakció eljutott odáig, hogy a Fővárosi Közgyűlésen belül is személyi felelősségre vonást, ezzel összefüggő vizsgálatot kezdeményezzen. Erre rövidesen javaslatot is tesznek - jegyezte meg.
Mint mondta, az általuk kifogásolt szerződések a BKV korábbi vezérigazgatóinak tevékenységével függnek össze. Példaként említette a libegő és a fogaskerekű népszerűsítéséről, a kisföldalatti luxusmetróvá alakításáról, a "mosolyellenőrök" alkalmazásáról, a válságtanácsadói szerződésről és a BKV érdekében végzett kormányzati lobbitevékenységről szóló szerződést. Ez utóbbi kettőre több mint 80 millió forintot fizettek ki.
György István hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetekben nyilvánosságra került ügyekkel kapcsolatban a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesnek, Hagyó Miklósnak is véleményt kellene nyilvánítania. Szükség lenne erre azért is, mert a sajtóhírek már kabinetmunkatársa személyét is érintik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!