Belföld

2009.08.05. 17:51

Új vírus - Ha nem muszáj, ne menjünk az orvoshoz, ha észleljük az influenza tüneteit

Budapest - Ha valaki észleli magán az új influenzavírus okozta megbetegedés tüneteit, lehetőleg ne menjen a rendelőbe, inkább hívja házhoz az orvost - közölte Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese az MTI érdeklődésére szerdán.

feol.hu

Mint mondta, a betegség tünetei ugyanazok, mint a "hagyományos", szezonális influenzáé és általában 3-4 nap, maximum egy hét alatt - a láz csillapítása mellett - gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlnak.
    Ha lehet, akkor a tünetek - láz, izomfájdalom, köhögés - jelentkezése után a beteg ne keresse fel a háziorvosát, inkább hívjuk házhoz az orvost - tanácsolta a szakember, hozzátéve, hogy a kórház felkeresését sem ajánlja, hiszen a kezelésben ott is ugyanazt javasolják, mint a háziorvos.
     Azonban a betegségről a háziorvost mindenképpen értesíteni kell, a választott háziorvosnak tudnia kell minden betegségről, ő az a szakember, aki értesíti az új típusú influenza gyanújáról a kistérségi tisztiorvosi szolgálatot.
    A vizsgálatokhoz szükséges mintát a betegtől a háziorvos is leveheti, vagy az ÁNTSZ munkatársai keresik fel a beteget az otthonában, de általában a telefonos kikérdezés a jellemző. A jövőben nem vesznek minden betegtől vizsgálati anyagot - közölte Szolnoki István.
    Mivel a betegség cseppfertőzéssel terjed, a főosztályvezető-helyettes azt javasolja, hogy a beteg lehetőség szerint kerülje a közvetlen kontaktust a családtagjaival is. A fertőzés csökkentése érdekében használjon maszkot és ugyanezt tegyék családtagjai is. Használati eszközeit tárolja és tisztítsa elkülönítve, a család által közösen használt eszközök gyakori fertőtlenítése ajánlott.
    A betegnek ágynyugalomra van szüksége, lehetőleg kerülje a túlzott fizikai megterhelést és ezt a tanácsot ajánlatos a betegséget követő 2-3 napban is megfogadni.
    A kezelést illetően Szolnoki István kitért arra: a lázcsillapításon kívül fontos még, hogy ha az orvos egyéb speciális gyógyszert is felírt, akkor azok szedését minél hamarabb el kell kezdeni. Ajánlott még a sok folyadék és a gyakori szellőztetés.
    A szabadtéri rendezvényekkel kapcsolatban elmondta, hogy szabad levegőn jobban hígul a vírus, nem annyira fertőzőképes, mint zárt térben, illetve a közvetlen napfény elpusztítja a vírust.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!