Belföld

2009.10.23. 15:33

Tüntetők várták a vasfüggöny lebontására emlékezőket Szentgotthárdon

A Magyarország és Ausztria közötti műszaki határzár, vagyis a vasfüggöny húsz évvel ezelőtti lebontásának állítottak emlékművet pénteken az eredeti szögesdrót néhány darabjának felhasználásával Szentgotthárdon, az egykori határzár helyén. Az emlékezőket a tervezett szemétégető ellen tiltakozók fogadták.

feol.hu

Az emlékmű felavatásán, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen vasi politikusok mellett burgenlandi tartományi vezetők is részt vettek, beszédeket mondtak, és jelen voltak a határszakaszon hajdanán szolgálatot teljesítő egykori magyar határőrök, valamint osztrák csendőrök is.

Az avatóünnepségen Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke felidézte a húsz évvel ezelőtti határnyitást, majd a határzár fokozatos felszámolásának eseményeit, amelyek szerinte nemcsak átjárhatóvá tették a határt, de hozzájárultak a berlini fal leomlásához és ahhoz, hogy a mai egységes Európa létrejöhessen.

Viniczay Tibor (független), Szentgotthárd polgármestere az ünnepen arról beszélt, hogy a vasfüggöny árnyékában élőknek elsősorban a félelmüket kellett naponta legyőzniük. Szavai szerint az a kis emlékmű, amelyet most állítottak, ezt a félelmet nem tudja majd felidézni azok számára, akik ezt az érzést nem ismerték. "Azt kívánom, hogy ez a félelem soha ne is térjen többé vissza" - mondta.

Az ünnepségen a helyi német kisebbségi önkormányzat meghívására beszédet mondott Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete is.
Az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot Ausztria közvetlenül, nagyon nagy empátiával és szimpátiával élte meg, a magyar emberek menekülésének képei ma is élénken élnek emlékeikben - mondta. A vasfüggöny lebontása pedig hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unió ma Portugáliától a Fekete-tengerig, a sarkkörtől Ciprusig, illetve Máltáig ér.
Michael Zimmermann Ausztria és Magyarország kapcsolatáról szólva kiemelte nemcsak a közös történelmet, hanem a közös érdekeket is például az összehangolt közlekedésfejlesztésben, az energiakérdés megoldásában, az egész Duna-menti régió közös fejlesztésében.

Utalt a két ország közötti vitás kérdésekre is. Szavai szerint ezeket mindig szakmai síkon, egymást meghallgatva kell megbeszélni. "Ha a közelmúltban ez nem mindig így történt, azért elnézést kérek" - mondta. 
A nagykövetet ugyanis a rendezvényre érkezve a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) elnevezésű környezetvédő civil szervezet tiltakozó táblái fogadták. Az aktivisták a Szentgotthárd közelébe, a határ osztrák oldalára tervezett szemétégető ellen tiltakoztak, és "Danke nein!", "Szemétturizmus", "Begasaurus" feliratú táblákat tartottak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!