Belföld

2009.06.09. 12:30

Továbbra sincs megegyezés a kisebb parlamentről - mindenki a másikra mutogat

FMH - Egyre kisebb az esélye, hogy 2010-ben 200 fős legyen a parlament, az MSZP és a Fidesz egymást hibáztatja, amiért nem sikerül megállapodni a képviselők számának csökkentéséről.

feol.hu

Nem az MSZP-n múlik, hogy nem lesz kisebb parlament, ennek egyre kisebb az esélye - közölte Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-vel. A frakcióvezető-helyettes azt mondta: a Fidesz "árnyékbokszolást" folytat, amikor hétről hétre kezdeményezi a kormány által javasolt alkotmánymódosítás napirendre vételét, de annak másik eleméről, a választójogi törvényről nem hajlandó szavazni. 
Leszögezte: az MSZP és a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a kisebb Országgyűlésről szóló alkotmánymódosítással együtt fogadják el az új választójogi törvényt is, ám utóbbiban nincs ötpárti egyetértés.
Göndör István szerint ha csak az alkotmányt módosítják, az azt eredményezné, hogy 2010-ben nem lehetne alkotmányos körülmények között választást tartani Magyarországon.
    
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: továbbra is azt tartja az egyedüli járható útnak, hogy először rögzítsék az alkotmányban a 200 fős létszámot, a pártoknak pedig adjanak egy határidőt, ameddig meg kell állapodniuk a szükséges választójogi reformról. Így lenne egy alkotmányos kényszer, hogy meg kell egyezni - tette hozzá a Fidesz jogi kabinetvezetője, aki szerint az nem megoldás, hogy az MSZP rá akarja erőltetni választójogi elképzeléseit a többi pártra.
Szerinte ebben az ügyben nem lesz egyeztetés a pártok között, így a kérdést csak a választópolgárok tudják megoldani, hogyha a Fideszt kétharmados többséggel feljogosítják a kormányzásra, mert ebben az esetben a Fidesz meg fogja valósítani a kisebb Országgyűlést. Hamarabb bekövetkezhet, hogy kétharmados többséget szerez egy párt, nevezetesen a Fidesz, mintsem hogy a kétharmados konszenzus összejöjjön ebben a kérdésben - tette hozzá.
Hangsúlyozta, hogy a pártok közötti választójogi egyeztetések eddig kudarcba fulladtak, főként, mert a szocialistáknak nem volt következetes az álláspontjuk, hiszen 2006-ban 300 fős parlamentet és vegyes választási rendszert javasoltak, majd később 200 fős Országgyűlést, de még mindig vegyes rendszert, most pedig a tisztán listás választás mellett érvelnek.
Répássy Róbert megjegyezte: most az a különös helyzet állt elő, hogy a szocialisták már hatszor szavazták le saját javaslatuk napirendre vételét, a Fidesz viszont továbbra is kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés foglalkozzon ezzel a kérdéssel.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!