Belföld

2010.04.21. 17:07

Tovább védik Gyurcsányt

FMH - A Jobbik szerdán sajtótájékoztatót tartott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök villájánál, a kormány pedig ugyanaznap közölte: június 1-ig meghosszabbították Gyurcsány személyes védelmét.

MTI

Az MTI azt követően kereste meg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, hogy Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az idén áprilisban egy éve lemondott Gyurcsány Ferenc "magánhadseregként" használja fel a Köztársasági Őrezredet Szemlőhegy utcai villájának védelme érdekében, miközben ezt már semmilyen jogszabály sem teszi szükségessé.
A minisztérium közleményében hangsúlyozza: a Köztársasági Őrezred szakmai szempontok alapján további veszélyeztetettséget jelzett és javasolta az ideiglenes védelem elrendelését az egyéves "utóbiztosítás" áprilisi lejártakor.
A tárca az MTI kérdése ellenére nem közölte, hogy mekkora költségvetési ráfordítással jár a volt kormányfő védelmének meghosszabbítása.
Hozzátették: a kormány szerdai döntését - a törvényi előírásoknak megfelelően - a rendészetért felelős miniszter kezdeményezte.
Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: a leköszönő miniszterelnököket mandátumuk lejárta után egy évig illeti meg az őrezred "utóbiztosítása", ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjárművet és hivatásos sofőrt vehet igénybe.    
A védett személyekről szóló kormányrendelet szerint a védelem egyebek mellett kiterjed az érintettek életének, testi épségének megóvására, valamint munkahelyük, lakásuk őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben pedig közlekedési útvonalukra, illetve a hivatalos programjaik helyszíneire is.
A köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is; míg a védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.
A szóban forgó rendelet kimondja továbbá, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!