Belföld

2011.04.19. 16:59

Törökországtól további erőfeszítéseket kérnek az EU-csatlakozásért

További erőfeszítéseket kell tennie Törökországnak annak érdekében, hogy újabb témafejezetet lehessen megnyitni az országgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokon - olvasható a témában kedden Brüsszelben folytatott, miniszteri szintű EU-török tárgyalásokról kiadott uniós közleményben.

MTI

Martonyi János, az EU soros elnökségét adó Magyarország külügyminisztere, Stefan Füle bővítési EU-biztos, Ahmet Davutoglu török külügyminiszter és Egemen Bagis EU-csatlakozási államminiszter közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar elnökség vége előtt elsősorban a versenypolitikai témafejezet megnyitására nyílhat lehetőség, ha Ankara addig teljesíti a szükséges előfeltételeket.  
Szintén további kritériumoknak kell eleget tennie a török félnek a közbeszerzési, illetve a szociálpolitikai témafejezet megnyitásához.
Az unió szerint a török alkotmányos reformcsomag "a jó irányba tett lépés", és azt az európai normákkal összhangban kell megvalósítani. Az EU "bátorítja" Törökországot, hogy biztosítsa jobban az alapvető jogok gyakorlati érvényesülését, különös tekintettel a véleménynyilvánítás szabadságára és a vallásszabadságra, ahol még "jelentős haladásra van szükség".
A sajtóértekezleten Davutoglu igazságtalannak és elfogadhatatlannak minősítette az EU vízumpolitikáját, Füle viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy török részről meg kellene erősíteni az unióval kidolgozott visszafogadási egyezményt.
A találkozón - olvasható az uniós közleményben - az EU emlékeztette Törökországot arra, hogy a vele kötött társulási megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvének előírásait Ankarának minden diszkriminációtól mentesen kell végrehajtania, vagyis az EU-tag Ciprussal szemben sem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést.
Törökország 2005 óta folytat csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, és Davutoglu ezúttal is megerősítette: Ankara célja továbbra is a teljes jogú uniós tagság elérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!