Belföld

2009.07.09. 11:08

Tombol a nyár: még több veszély leselkedik a felügyelet nélkül maradt gyerekekre

Budapest - Nyaranta több veszély fenyegeti az egyedül, felügyelet nélkül maradt gyerekeket, mint iskolaidőben, ilyenkor a gyerekbalesetek száma is nő - mondta Oláh László, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője az MTI-nek csütörtökön a Margitszigeten, a XIII. kerületi önkormányzat nyári napközis táborában tartott rendőrségi bemutatón.

feol.hu

A rendőrök délelőtt kutyás bemutatót és bűnmegelőzési előadásokat tartottak a Margitszigeten táborozó 8-10 éves gyerekeknek. Felhívták a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre és megismertették őket a rendőrség munkájával.
    Oláh László az MTI-nek elmondta: sok gyerek tölti a szünidejét felügyelet nélkül Budapesten, rájuk számos veszély leselkedik. A közlekedés az egyik legfőbb veszélyforrás, ezért fontos, hogy a szülők megtanítsák a gyerekeket az alapvető szabályokra.

Azt is meg kell tanulniuk, hogyan viselkedjenek az idegenekkel, kiben bízhatnak meg és kiben nem. Egyre többször előfordul, hogy bűncselekmények elkövetéséhez használják fel őket. Rosszakaró ismeretlenekkel nemcsak az utcán találkozhatnak, hanem az interneten is, ezért a gyerek világhálón való kalandozását is érdemes figyelemmel kísérni - javasolja a szülőknek Oláh László.

Az sem mindegy, hogy milyen társaságba kerül a fiatal, csoportba verődve ugyanis könnyebben követnek el rongálásokat - például graffitiznek - vagy kisebb csínyeket. A szülők ezért mindig figyeljenek oda arra, hogy kikkel barátkozik a gyerek. Ilyenkor nő a veszélye annak is, hogy a gyerekek kábítószerrel kerülnek kapcsolatba.

A bűnmegelőzési osztály vezetője azt javasolja a szülőknek: ha csak tehetik, küldjék táborozni a gyerekeket, ne hagyják őket felügyelet nélkül. Az is jó megoldás, ha a szülők összefognak, és mindig egy-egy felnőtt vigyáz egyszerre több gyerekre. Ha mégis egyedül maradna a fiatal, érdemes például rendszeres telefonhívásokkal ellenőrizni, mit csinál - tette hozzá.

Közlése szerint fontos megtanítani a gyerekeknek azt is, hogy a rendőröktől ne féljenek, bátran keressék őket, ha veszélyben érzik magukat. Oláh László ugyanezt javasolja azoknak a szülőknek is, akik tanácsokat szeretnének kérni a bűnmegelőzéssel kapcsolatban.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!