Belföld

2009.12.04. 16:46

Tőkés: folytatni kell a rendszerváltoztatást

Tőkés László református püspök a Húsz év Temesvár igézetében címmel rendezett konferencián Magyarországról azt mondta: a lopakodó diktatúra esete áll fenn, egy rendőrállami berendezkedéssel a hatalmát megőrző rendszerrel van dolgunk.

MTI

Tőkés László azt mondta, hogy tovább kell haladni Temesvártól Brüsszelig, a vasfüggöny leomlásától az Európa újraegyesüléséhez vezető úton. Bontsuk le a választófalakat, szabaduljunk meg visszahúzó múltunktól - hívott fel.
Szembe kell nézni a kommunizmus visszahúzó örökségével, azt le kell küzdeni, nehogy felülkerekedjen a múlt a jövő felett - fogalmazott.
Beszélt arról, hogy Romániában még mindig megvan a társadalmi táptalaja a torz posztkommunista rendszernek. Utalt arra a felmérésre, amely szerint a lakosság 52 százaléka vallja, hogy a Ceausescu jót és rosszat is követett el hosszúra nyúlt uralma alatt. A megkérdezettek 31 százaléka mondta, hogy több jót, mint rosszat követett el, és csak 13 százalék állítja, hogy több rosszat tett, mint jót.
Ugyanakkor "Magyarországgal sem dicsekedhetünk", a lopakodó diktatúra esete áll fenn, egy rendőrállami berendezkedéssel a hatalmát megőrző rendszerrel van dolgunk - közölte.
 Szabadulni kellene már végre a kommunizmus kísérteteitől, össze kellene fogni a rendszerváltozás érdekében, le kellene már zárni a múlt megítélését. Romániában is még mindig várat magára az erkölcsi igazságtétel - vélte.
Hiszem, hogy ez az év a változás éve Kelet- és Közép Európában - mondta Tőkés László.
A húsz évvel ezelőtti történéseket felidézve azt mondta, hogy a hit küzdelme volt, egyetemes küzdelem, szinte esélytelenül a túlerővel szemben.     
Párhuzamot vonva 1956 és 1989 történései között úgy fogalmazott, hogy ez két történelmi eseményt azon ritka pillanatok közé tartozott, amikor magyarok és románok egy oldalon álltak.
1989-ben Magyarország egy emberként sorakozott fel a román forradalom oldalán. Köszönjük magyar testvéreinknek, hogy mellénk álltak - mondta.
Tőkés László szerint Románia akkor válhat igazán európai országgá, ha hű marad Temesvár szelleméhez, amely a többnyelvűséget, a többkultúrájú és többvallású emberek összefogását hirdeti. Akkor válhat igazán európai országgá, ha végérvényesen leszámol a kommunista, nacionalista múlt visszahúzó örökségével. Az unió ehhez alkalmas kereteket nyújt - tette hozzá a református püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!