Belföld

2009.08.18. 17:54

Több százan demonstráltak a Margít hídon

Több száz kerékpáros demonstrált a felújítás előtt álló Margit hídon kedden azért, hogy a főváros egyik legforgalmasabb hídjának mindkét oldalán alakítsanak ki önálló kerékpársávot.

feol.hu

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a megmozdulás elején tartott sajtótájékoztatón közölte: azt szeretnék elérni, hogy a híd északi és déli oldalán is hozzanak létre önálló kerékpársávot, ugyanis a Margit hídon óránként 200-300 kerékpáros halad át balesetveszélyes körülmények között, zavarva a gyalogosokat.
Hozzátette, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem veszi figyelembe az egyre növekvő létszámú kerékpáros társadalmat, ráadásul figyelmen kívül hagyja februárban elfogadott rendeletét, amely szerint 2015-re 10 százalékra kívánják növelni a kerékpáron közlekedők jelenlegi, alig 3 százalékos arányát.
A kerékpárosok szószólójának közlése szerint a Margit híd azért is fontos a biciklisek és a családok számára, mert a Margitszigetet itt tudják megközelíteni, ráadásul kerékpárral csak a Lágymányosi hídon vagy az Árpád hídon lehet átkelni a Dunán, ugyanis a többi szerkezet erre alkalmatlan.
A megmozduláson, amelyet a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass szervezett, mintegy ötszázan vettek részt, a jelenlévők a Margit híd déli oldalán egymás mellett állva egy adott jelre egyszerre emelték a fejük fölé kerékpárjukat. Figyelemfelkeltő akciójukat azzal folytatták, hogy a híd szélső sávjában haladtak, ezzel jelentősen lelassítva a közlekedést.
A Margit híd felújítása pénteken kezdődik meg, a tervek szerint több mint 20 milliárd forintba kerül a teljes rekonstrukció.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!