Belföld

2012.10.31. 13:09

Több megállapodást is kötött Szijjártó Vietnámban

Több megállapodást is kötött szerdán a Vietnámban tárgyaló Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, ezek alapján magyar vállalat kezdheti meg az ázsiai ország népesség-nyilvántartási rendszerének felépítését, egy másik magyar cég egy tartományi víztisztítási rendszert alakíthat ki, továbbá megindulhat a magyar sertéshús exportja is Vietnámba.

MTI

Minderről az államtitkár számolt be telefonon az MTI-nek, miután Vietnám fővárosában, Hanoiban részt vett a magyar-vietnámi gazdasági vegyes bizottság ülésén, és találkozott Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel, valamint Cao Viet Sinh tervezési és beruházási miniszterhelyettessel, továbbá Nguyen Phuong Nga külügy- és Truong Chi Trung pénzügyminiszter-helyettessel.
   
A magyar kormány a keleti nyitás politikájának keretében az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az ázsiai országokkal való kapcsolatra, ezen belül is "Vietnámot mi az eddigi gazdasági teljesítménye miatt stratégiai partnernek tekintjük" - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Vietnámban most zajlik a gazdasági és társadalmi rendszer modernizációja, "ezért a magyar tapasztalatokra a nagy rendszerek átalakítása terén kifejezetten nagy igény van".
   
Szerdán két megállapodást is aláírtak - ismertette -, amely nyomán magyar cégek komoly piaci lehetőségekhez jutnak a délkelet-ázsiai országban. Az egyik alapján egy magyar vállalat kezdi meg a Vietnámban jelenleg nem létező népesség-nyilvántartási rendszer felépítését, amely egy "óriási informatikai-technikai beruházás", a másik értelmében pedig az egyik tartomány víztisztítási rendszerének kialakítását végzi majd egy magyar cég.
   
Emellett magyarok építenek fel egy onkológiai kórházat, és megállapodtak abban is, hogy bővítik az atomenergetikai együttműködést, amely nyomán jelenleg vietnámi atomenergiai szakembereket képeznek Magyarországon, a jövőben pedig - mivel Vietnám most tervezi két atomerőmű felépítését - magyar cégek különböző, atomerőművekhez kapcsolódó berendezéseket szállíthatnak az ázsiai országba, és technológiákat is átadhatnak - tájékoztatott Szijjártó Péter.
   
Az államtitkár elmondta: aláírtak egy olyan megállapodást is, amelynek eredményeképpen tizenkét magyarországi élelmiszer-feldolgozó cég rákerült azoknak a külföldi vállalatoknak a listájára, amelyektől sertéshúst és feldolgozott sertéshústermékeket importálnak a vietnámiak, vagyis megindulhat a magyar sertéshús és sertéshústermékek exportja Vietnámba.
   
Végül abban maradtak, hogy stratégiai együttműködést kötnek az egészségipar területén is, így a vietnámi egészségügyi rendszer felépítése mind finanszírozási oldalról, mind informatikailag és technológiailag magyar minta alapján történhet. A magyar fél egy egészségügyi oktatóközpont létrehozását tervezi Vietnámban, és megnyílhat a kapu a gyógyszerforgalmazás, valamint az orvos- és nővérképzés területén való együttműködés előtt is.
   
A Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel folytatott megbeszélésről szólva Szijjártó Péter közölte: célul tűzték ki, hogy az együttműködési területeken a lehető leggyorsabb haladást érik el.
   
"A Magyarország és Vietnám közötti kapcsolatokban jóval több lehetőség van, mint amennyit most kihasználunk", a mostani tárgyalások azonban jó alapot adhatnak a gazdasági lehetőségek kiaknázásra - zárta nyilatkozatát a külügyi és külgazdasági államtitkár.
   
Csütörtökön Ho Si Minh-városban magyar-vietnámi üzleti fórumot tartanak, amelyet Szijjártó Péter nyit meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!