Belföld

2009.08.03. 12:26

Több figyelmet és óvatosságot a Balatonon!

Siófok - A balatoni vízi rendészet több figyelmet kér a fürdőző kisgyermekekre felügyelő szülőktől, hozzátartozóktól, valamint több óvatosságot az idősebb nyaralóktól.

feol.hu

A hétvégén a somogyi rendőrséghez tartozó Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz sok bejelentés érkezett strandon eltűnt gyermekekről, akik között volt értelmi fogyatékos, kapcsolatteremtésben korlátozott gyermek is. A szülők, hozzátartozók több esetben nem fordítottak kellő figyelmet a felügyeletük alatt lévő gyermekekre, akik eltűnésük idején veszélynek voltak kitéve, a víz közelsége miatt is - közölte a rendőrség.

Szabad vízterületeken 6 év alatti gyermek illetve 6-12 év közötti úszni nem tudó gyermek csak felnőtt kíséretében tartózkodhat, ezért az a személy, illetve szülő aki megszegi ezen szabályokat jogszabályt sért, és nem csak a jogosan elvárható felügyeletet mulasztja el - figyelmeztetett a vízi rendészet. Az egyik legnagyobb felelőtlenség az volt, amikor 3 éves strandoló gyermek tűnt el, és megtaláláshoz a rendőröktől kértek segítséget a szülők. Az eddigi erőfeszítéseknek is köszönhető, hogy az idei szezon eddig nem követelt gyermek áldozatot a Balatonon.   

Az idősebb emberektől is fokozott óvatosságot követel a vízközelség a nyári kánikulában. Sajnálatos tény, hogy két Balatonnál nyaraló idősebb ember is életét vesztette a napokban. A történtek arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fülledt, meleg időben a vízben tartózkodó, esetleg keringési panaszokkal küszködő emberek fokozott veszélynek vannak kitéve. Még a kifejezetten jól úszók is bajba kerülhetnek, ezért tanácsos, hogy egyedül senki ne menjen úszni. Az erős napsütés miatt a délutáni órák a legveszélyesebbek.

Sokan nem gondolják, de a táplálkozásnak is nagy szerepe van a tragédiák megelőzésében. Mind az alkoholfogyasztás - akár csekély mértékben is -, mind a túlzott mértékű étkezés rosszullétet okozhat a melegben és a vízben.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!